Veganistische Surinaamse klassiekers bij Palmentuin

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

De vleesrijke Surinaamse keuken staat niet echt bekend om haar liefde voor plantaardige ingrediënten. De Palmentuin wil daar verandering in brengen.

In West hebben we aardig wat Surinaamse restaurants waar Surinaams eten 2.0 op de kaart staat, zoals Uitvlugt in Westerpark en The Pom Bar in De Baarsjes. Waterkant in de Marnixstraat zit officieel in het centrum, maar kijkt uit over ‘onze’ Nassaukade. Daardoor is deze funky Surinamer net een Westerling. Ook Palmentuin heeft ‘gemengd bloed’ en mixt een vleug West met een schepje centrum. Vanaf begin juni kon je het eten van deze nieuwkomer afhalen in Oud-West, waar de zus van eigenaar Jeremy Hakul woont. Maar sinds kort moet je daarvoor naar Jeremy’s woonadres in het centrum (Sint Luciënsteeg). Te ver? Relax, je kunt het eten ook gewoon laten bezorgen.

The Vegan Food Festival
Jeremy organiseerde in 2018 voor het eerst The Vegan Food Festival in het Westerpark. Net als Dwight Neville (visueel artiest) en Jason Tjon Affo (The Indigo Kitchen, een blog over de vegan lifestyle) heeft hij Surinaamse roots en viel het hem op dat het best moeilijk is om als veganist honderd procent te genieten van Surinaamse gerechten. Om daar verandering te brengen, openden zij Palmentuin. De zaak, die vernoemd is naar het befaamde stadspark in hartje Paramaribo, is nu nog ‘slechts’ een afhaal- en bezorgcentrum. In de toekomst moet het echter uitgroeien tot ‘een platform voor iedereen met interesse in de veganistische Surinaamse keuken’.

Telo met jackfruit
In hun zaak bereiden de mannen Surinaamse klassiekers met gezondere, alternatieve ingrediënten. Op die manier hopen ze ‘het beste van beide werelden samen te voegen’. Je vindt het menu op Instagram. Wij bestelden de bami (10 euro per portie) en de telo (7 euro per portie). De bami met stukjes tempeh komt met een garnituur van tomaat, zuurgoed en gebakken banaan. Bij de telo dit keer geen vis (bakkeljauw), maar een goed gekruid en gepeperd mengsel van jackfruit. Hoewel we tropisch fruit zitten te eten, heeft het gerecht toch een vissmaak. Interessant. Het smaakt naar méér. Zeker omdat we nog veel stukken gebakken cassave over hebben. Zonder iets erbij is dat vrij saai. Soppen, dus, in de pindasaus die erbij zit. Deze saus én de gele sambal krikken ook de bami op. De bami smaakt prima hoor, alleen had ik graag meer vulling gezien (én meer bananen, daar kun je nooit genoeg van hebben).

Twintig bestellingen per week
Op dit moment zijn ze alleen open op zaterdag en zondag en hebben ze een maximum van twintig bestellingen per week. Maar als het concept aanslaat, breiden ze hun openingstijden vast uit. Naar eigen zeggen delen de eigenaren ‘een passie en hebben zij ervaring in de voedselindustrie, evenementenbranche en duurzame conceptontwikkeling’. Met die achtergrond ligt een veganistisch Surinaams kookboek voor de hand en/of een restaurant waar wij Westerlingen oneindig lang verantwoord kunnen eten en drinken.

P.S. Meer vegan? Check deze lijst.

DeWestkrant