Anderhalf miljoen voor appartement in Ten Kateschool

Het schoolgebouw in 2017. (Foto Richard Mooyman)
GoHealthClubsAmsterdam

Na de verbouwing van de Ten Kateschool in de Kinkerbuurt zijn de eerste appartementen te koop gezet. Een woning op de begane grond met tuin kost ruim 1,5 miljoen euro. Het goedkoopste appartement (48 m2) heeft een vraagprijs van 425.000 euro.

Volgens buurtgroepen en de organisatie FairCity is de voormalige Ten Kateschool symbool geworden voor de gentrificatie van de Kinkerbuurt, waarbij woningen onbetaalbaar worden. In het gebouw op de hoek van de Ten Katestraat en Wenslauerstraat woonden eerder huurders, deels anti-kraak. 

De Ten Kateschool werd in 2017 door woningcorporatie Stadgenoot verkocht aan een ontwikkelaar, die volgens FairCity 2,8 miljoen euro betaalde. Die verkocht het gebouw volgens deze organisatie weer door voor 4,3 miljoen aan ontwikkelaar SOM Amsterdam. Die heeft de Ten Kateschool verbouwd tot elf appartementen. 

Broersma Makelaardij meldt dat het gebouw ‘prachtig is getransformeerd door SOM Amsterdam met behoud van karakteristieke elementen’. Alle appartementen hebben hoge plafonds. Bij de 118 m2 metende woning van ruim 1,5 miljoen euro wordt gemeld dat ‘vergunningsvrij uitbouwen tuinhuis/atelier/garage ca. 65 m²’ mogelijk is. 

De kap van bomen in de binnentuin leverde eerder ook tegenstand op uit de buurt.