De Kaasbuur en haar vriend weten wat jij lust

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024
Sinds september is Bureau Wijn in BoLo uitgebreid met Kaasbuur. Het assortiment van de zaak is nu zo breed dat je er alles vindt om de herfst te overleven. Of ‘gewoon’ een relaxpakket samen te stellen.

“Ik heb zoiets lekkers binnen gekregen. Wil je proeven?” Daniel geeft me een glas en schenkt er een witte wijn uit de Bourgogne in: Domaine Ninot Grésigny, Rully Premier Cru. Dát is nog eens goed binnenkomen. “Alsof er een pak Bretonse boter naar binnenglijdt”, zegt de eigenaar van Bureau Wijn aan de Admiraal de Ruijterweg. Die vergelijking had ik zelf niet meteen gemaakt, maar dat deze wijn makkelijk drinkt is een waarheid als een koe. “Tarbot met beurre blanc zou er goed bij passen. Of coquilles”, fantaseert hij. Hij staat nog net niet te kwijlen.

Relaxpakket
Daniel is precies de enthousiaste man die ik nu nodig heb. Ik ben namelijk op zoek naar een relaxpakket om lekker lang te ouwehoeren met een vriendin. Een fles goede, ongecompliceerde wijn en flink wat kaas erbij. Het thema is Spaans, het lievelingsland van mijn slemppartner. Ik vraag Daniel om een wijnsuggestie, voor de kaas zal ik straks bij Kaasbuur aankloppen.

Liefde

Kaasbuur zit sinds begin september in hetzelfde pand als Bureau Wijn. Deze zaak met kwaliteitskazen wordt gerund door zijn vriendin Gita. “We liepen in het Rembrandtpark en dachten na over wat we in Bos en Lommer misten. Ik zei meteen: een goede kaaswinkel”, vertelt Gita. Nu werken ze samen in het pand waar hun liefde begon. Daniel: “Gita kwam bij mij om wijn te kopen. Ik dacht meteen: wat is ze knap, en wat kan ze lekker kletsen.” Een paar maanden na deze ontmoeting kozen ze voor elkaar.


Pampaneo uit Madrid

Door de manier waarop ze naar elkaar kijken en de grapjes die ze maken, merk je dat ze elkaar nog lang niet zat zijn. Door al dat geluk dat in de lucht hangt, vergeet ik bijna waarvoor ik kom. Ter zake nu. Waar is mijn wijn? In zijn zaak verkoopt Daniel alleen ‘verantwoord geproduceerde wijnen’, waaronder veel biologische en biodynamische wijnen. Hij raadt me de Pampaneo aan (10,95 euro), een wijn van de tempranillodruif uit de omgeving van Madrid. Eén slokje en ik brul ‘si’. Ik ben klaar voor de queso.

Kastanjekaas
Gita raadt me een prachtselectie aan: manchego, queso azul(blauwe kaas), en occelli foglie di castagno – twee Spanjaarden en één Italiaan (circa 15 euro). Van elke kaas proef ik een stukje. De ‘occelli’ is direct mijn favoriet. Deze in bladeren van de kastanjeboom gerijpte Italiaanse kaas heeft een nootachtige smaak, perfect voor de herfst. Ik maak mijn relaxpakket compleet met crackers, vijgencompote en een worst van wild zwijn en venkel. “De worst is van Wild van Wild. Voor hun producten gebruiken ze alleen écht wild, dieren die een leven hebben geleid zoals dat is bedoeld. Ik vind de herkomst van een product heel belangrijk. Ik heb ook gekozen voor dit merk omdat weinig winkels dit verkopen. De worsten van Brandt & Levie zijn veel bekender.”

Dagverse mozzarella
Gita heeft haar culinaire kennis met de paplepel meegekregen. Haar vader was kok bij een restaurant in Overveen. Zelf heeft ze ook veel horecaervaring op zak. Haar kaaskennis heeft ze opgebouwd door ‘heel veel te proeven en alles over kazen op te zoeken’. Ze is voortdurend op zoek naar nieuwe producten. “Ik wil veganistisch kazen gaan aanbieden en dagverse mozzarella.”


Kaasje uit Nieuw-West

Ze kiest voor producten die zo puur mogelijk zijn, liefst biologisch of biologisch dynamisch. Ook houdt ze het graag lokaal. “Ik heb veel Hollandse kazen in mijn assortiment, zoals het Fransje, een kaasje uit Nieuw-West. Ook van Hollandse kazen kun je een prima kaasplank maken.” Ik geloof haar meteen. Daniel heeft er vast ook de ideale wijnen bij. Ik heb het idee dat ook aan die aankoop een mini-proeverij vooraf zal gaan. Ja, zó leuk kan shoppen dus zijn.

Op zoek naar meer kaas in West en Nieuw-West? Check deze lijst.