Eet de regenboog: 8 tips voor kleurrijke groente in West

In de keuken van vegan restaurant Meatless District.
Hoogstins2024

Elke kleur groente heeft weer andere voedingsstoffen. Hoe meer kleuren op je bord, hoe gezonder dat is. Ga dus voor een regenboog op je bord. Wij weten waar je die kunt vinden.

1. Gitane, J.P. Heijestraat 146: gele biet met garnituur 
Dat je in het kersverse restaurant van eigenaar en chef Angelo Kremmydas veel groen op de kaart zou vinden, was te verwachten. Hij zwaaide namelijk eerder de scepter bij Nopi in Londen, een restaurant van groentekoning Ottolenghi. Bij Gitane spotte ik een combinatie waarbij je in ieder geval geel, groen en rood op tafel krijgt. Gele biet met onder meer een beurre blanc van geroosterde groenten, walnoten en verse kruiden. Daarbij: een salade van baby gem, bosui, komkommer, dille en radijs.

2. Meatless District, Bilderdijkstraat 65-67: risotto met geroosterde gele tomaat
Inmiddels is dit restaurant in Oud-West een klassieker in de vegan-scene. Uit ervaring weet ik dat je hier vet kunt genieten van plantaardige gerechten met een creatieve en kleurrijke draai. De risotto met gegrilde tomaten (geel), venkel (groen), oesterzwammen (wit) en mustard greens (groen) is daar een voorbeeld van.

3. Morris & Bella, Nova Zemblastraat 586: diner van zes gangen
Vanaf dag één laten de eigenaren van dit restaurant in Westerpark niets aan het toeval over; in hun zaak is werkelijk aan álles gedacht. Elk bord dat op tafel komt, kan direct een museum in en knettert van de smaak. A la carte eten is er hier niet (meer) bij. Je gaat hier gewoon voor de full monty: een diner van zes gangen. Regenboog-technisch is dat een slimme zet, want er komen flink wat kleuren voorbij: paars (aubergine), rood (rabarber, cherrytomaat), groen (baby boerenkool, sperziebonen) en oranje (peen).

4. Night Kitchen, J.P. Heijestraat 172H: rode poon met garnituur
Net als in de filialen in Tel Aviv en Berlijn, draait het ook bij Night Kitchen in Oud-West om shared dining. Alle gerechten zijn ‘Israeli-influenced’ en voorzien van een ‘Modern-Mediterranean’ twist. Zin in een kleurrijke vismaaltijd? Bij de filet van red gurnard (een soort rode poon) krijg je gnocchi van rijst met zongedroogde tomaten, artisjok en ook nog eens groene bonen.

5. Primi, Van der Hoopstraat 96H: eendenborst met garnituur
Het leven is zoet als je bij deze Italiaan in Westerpark eet. De kok maakt spannende combinaties tjokvol kleur. Een voorbeeld is de eendenborst met een bieten- en bramenroomsaus, gesneden radijs, geroosterde prei en wortel plus wijnjus.

6. Soil, Bilderdijkstraat 141: curry van pindakaas
Dit restaurant in Oud-West is dé plek voor politiek correct fastfood. Vanzelfsprekend eet je hier louter vegan. Wat mij betreft is het vaak een goed idee om pindakaas in Aziatische gerechten te doen, en al helemaal in een curry met gerookte tofu. Als bonus barst dit gerecht ook nog eens van het oranje (wortels), talloze tinten groen (erwten, bonen, flageolets) en een tikketje rood-wit (knolraap).

7. The Villy, Bos en Lommerplein 302: salade met kimchi en tonijn
Bij deze zaak in Bos en Lommer drink je buurtkoffie en krijgt je hond een koekje. Ook strooien ze er kwistig met groenten. Van de drie salades op de kaart heeft de salade met kimchi en tonijn de meeste regenboogkleuren. De kleur groen komt terug in de mix van jonge bladgroenten (mesclun) en avocado. Tel daarbij het wit-rode van de kimchi bij op en de bonte compositie van gegrilde groenten, en je hebt een plaatje van een salade.

8. Yam Yam, Frederik Hendrikstraat 88-90: pizza verdure
Dit Italiaanse restaurant in Westerpark is er al sinds 1996 en is na al die jaren nog steeds Mjam, Mjam. De pizza Yam Yam is de bestseller, maar qua regenboog-effect is de Verdure slimmer. Alle kleuren van de Italiaanse vlag – rood (tomaat), wit (champignons), groen (artisjok, spinazie) – en een beetje paars (aubergine).

DeWestkrant