Politiek correcte fastfood bij Soil of Amsterdam

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Soil of Amsterdam is ‘het braafste jongetje van de klas’. Bij deze nieuwkomer in de Bilderdijkstraat is alles uiterst verantwoord.

De kip is biologisch. Het rund komt van ‘dubbelkoeien’, voormalige melkkoeien. De koks gebruiken scharreleieren en roken hun biologische tofu zelf. De seizoensgroenten komen uit Noord-Nederland. Het brood van de sandwiches komt van de biologische bakker Iambe, iets verderop. Ze worden geserveerd op planken van Amsterdamse bomen. Bij Soil of Amsterdam hebben ze een fastfoodconcept gebouwd rond de woorden gezond, biologisch, duurzaam en lokaal en nemen ze die woorden heel serieus.

Down to earth
Het (afhaal)restaurant is in het leven geroepen door Remco Groeneveld, Gustavo Bottino en Guillem Francis, een kok die eerder in het restaurant van Hotel Pulitzer werkte. Op de Bilderdijkstraat hebben ze de plek ‘ingenomen’ van het Italiaanse restaurant Rosetta’s Kitchen. Het interieur bij Soil is stukken serieuzer. Om niet te zeggen very down to earth. Aardtinten domineren, ongelakt hout, een uit beton gegoten tafel. Gelukkig fleuren de planten en wand met ingemaakte groenten de boel nog iets op.

Caulifornication
Vanaf de grand opening op 17 juli is Soil van 8.00 tot 22.00 uur open (op zondag tot 20.00 uur). Tot die tijd zijn ze geregeld open van 17.00 tot 21.00 uur. Maar voordat je gaat, kun je het best even hun facebook-pagina checken. Anders vind je, net als ik, afgelopen donderdag om 21.15 uur, de hond in de pot. Balen, want de kaart die ik meekreeg, zag er puik uit.
De Caulifornication, een salad bowl met geroosterde bloemkool, gerookte tempeh bacon en chipotle had me tof geleken of de sandwich met avocado, koriander en green curry nuts (7 euro). De Peanut Butter Curry ga ik ook zeker een keer proberen: Thaise curry, zoete aardappel, wortel en pindakaas van de Pindabaas van West: Emiel Gerardu van Nutorious. Ontbijten met een van de breakfast bowls lijkt me ook wel wat. Natuurlijk heb ik het dan niet over de braverik met appel, komkommer, granola en sojayoghurt. Nee zeg, ik ga voor de bink met Japanse rijstpap, koriander, mais en lente-ui.

https://www.facebook.com/oursoil.co/

 

 

DeWestkrant