Over alles is nagedacht bij Morris & Bella

(foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Altijd leuk, een buurtbiertje. Wij bestellen er twee van Gebrouwen door Vrouwen. “Dat bier komt uit Westerpark,” zegt Bella. “Waarom zou je iets van ver halen als je zoveel moois in de buurt hebt?” Haar restaurant, Morris & Bella, zit sinds 28 april in de Nova Zemblastraat, niet ver van de vrouwelijke brouwers aan de Donker Curtiusstraat.

Terwijl zij de biertjes haalt, spitten mijn tafelgenoot en ik de kaart door. Meteen ploppen er vragen bij ons op, die Bella even later beantwoordt. “Wat een Bos en Lommer is? Een kruidenthee van munt, verveine en citroengras. De jongen van Kruidenthee Amsterdam brengt onze bestelling per fiets. Een deel van wat wij hem betalen, schenkt hij aan een goed doel naar keuze. Wij kozen voor de Dierenambulance.” Op naar de volgende vraag. “Veganistische wijn? Dat is wijn waarbij voor het ‘klaren’ geen dierlijk product wordt gebruikt. Om de wijn helder te maken voordat hij de fles ingaat, gebruikt de wijnmaker een kleisoort in plaats van eiwit.”

Je hebt het vast al door, Morris & Bella, is een zaak waar over alles is nagedacht. Dat heeft Bella – die officieel Annebel heet – gedaan met Morris – wiens echte naam Maurice is. De twee leerden elkaar kennen bij Van Kerkwijk in het centrum. Hij stond in de keuken, zij in de bediening. Ze werden verliefd en droomden over een eigen restaurant.

Op de plek waar ooit het gelouterde Bistro Zuidlande zat, hebben ze nu een restaurant dat hun bijnamen draagt. Groente is er de basis. Alle groentegerechten zijn zonder dierlijke producten als zuivel en eieren bereid. De basis is een ‘groen’ menu van drie tot en met zes gangen (23,50 tot 45,00 euro) dat je bij één of meerdere gangen kunt upgraden met vlees of vis. Het menu wisselt per twee weken.

We kiezen voor drie gangen. De eerste gang, een voorgerecht van bieten, raapstelen, boekweit en appel, breiden we uit met makreel. Een bordje zuiverheid, goed fris door de appel en de in zuur gegaarde vis. Daarna mild gekruide rolletjes van spitskool. Als hoofdgerecht perfect gekookte asperges met aardappelchips, knapperige tuinbonen en ongelooflijk sappig lamsvlees van de Lindenhoff. Bij de koffie veganistische wortelcake. De beste en kruidigste wortelcake die ik ooit heb gegeten. Ik zou er bijna veganist van worden.
https://www.facebook.com/MorrisEnBella/?fref=ts