Deze bistro bij Westerpark drijft op bitterballen en champagne

Bitterballen Amsterdam. (Foto Patricia Jacob).
Hoogstins2024

Een bistro waar je bij kaarslicht kunt dineren met bitterballen? Dát hadden we nog niet in de stad. Bitterballen Amsterdam in de Haarlemmerbuurt heeft de primeur.

Krokant aan de buitenkant, romig vanbinnen en dat alles in een handzaam formaat. Wat mij betreft is de bitterbal de keizer van het bittergarnituur. Een café zonder bitterballen is als een café zonder bier. Ondernemers in West weten dat maar al te goed. Kijk bijvoorbeeld maar naar een van de nieuwkomers: Heilig Leven in de Spaarndammerstraat. Een minuscuul menu, maar mooi wél dat de (vega)bitterbal erop staat.

De Ballenbar
De ondernemers achter De Ballenbar pakken het grootser aan: Carla en Jeroen focussen zich enkel en alleen op deze oer-Hollandse hap. In hun kraam in De Foodhallen schittert de bal in zeven smaken, waaronder een vegan versie met de textuur van draadjesvlees en een variant met vissoep. Dat leverde de ondernemers een vermelding op in de prestigieuze New York Times. De snacks van De Ballenbar eet je op de hand of aan een van de houten tafels in het smulpaleis in Oud-West.

Driegangendiner
Te gewoon? Sinds drie maanden is er een chiquere optie. Bij Bitterballen Amsterdam kun je aan strak gedekte tafels bij kaarslicht dineren met bitterballen en bubbels (champagne, crémant de Bourgogne) of lokaal gebrouwen bier. Trap af met een schaaltje olijven of noten en sluit af met de vegan cheesecake of champagne raspberry cake van Holtkamp. Sandwich daar een hoofdgerecht van bitterballen met friet tussenin et voilà: je hebt een driegangenmenu als geen ander.

Bitterbal Bezorgen
Bitterballen Amsterdam is een initiatief van Rutger Smit, de eigenaar van het bedrijf Bitterbal Bezorgen. Na acht jaar vond hij het tijd om zijn ballenimperium uit te breiden en een restaurant te openen. Met de bistro in de Haarlemmerbuurt heeft hij naar eigen zeggen zijn droom gerealiseerd. “De kaart is bewust klein gehouden. We hebben alleen bitterballen van hoge kwaliteit.”

Zonnekoning
Van de drie (halal-)soorten die hij verkoopt, zijn Holtkamps bitterballen met kalfsvlees het populairst (9,50 euro, 6 stuks). De andere twee varianten – vegan, rundvlees – komen van Lodewyck Gourmet uit Nieuw-Vennep. “Onze leverancier zit in een niche op krokettengebied. Behalve kwaliteitskroketten maakt hij ook goede bitterballen.” Het bedrijf is vernoemd naar de Franse koning Louis XIV (de Zonnekoning), die blijkbaar een ‘ongeremde passie’ voor het allerbeste had en ‘zonder twijfel’ een gastronoom was.

Buurtkorting
Naast bitterballen zijn er ook kaasstengels met Oud Amsterdam en kun je een proeverij met twaalf bitterballen laten aanrukken (15,95 euro). Het valt Rutger op dat toeristen graag lunchen met bitterballen. Terwijl Amsterdammers net wat later aan de bitterbal gaan. “We richten ons niet op toeristen, maar op Amsterdammers. We willen toegankelijk zijn voor buurtbewoners. Als je zegt dat je in de buurt woont, geven we je een korting van 10%.”

De Vrouw met de Baard
Volgens de eigenaar leent zijn zaak zich goed voor privé- of bedrijfsfeesten van maximaal veertig mensen. In de ruimte aan de Buiten Brouwerstraat 19H zat voorheen een van mijn lievelingsrestaurants: De Vrouw met de Baard, een funky restaurant met multicultureel soul food op de kaart. De eigenaren, Mas van Putten en Carl Lemette, zitten niet stil. Op Insta vind je hun laatste avonturen.