De bistro die álles heeft zit in Oud-West

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Waar ooit Café Kostverloren zat, zit nu Bar Bistro Belleami. Een zaak met een ‘tijdloos fijne setting’ waar Patricia zich in Parijs waande en spontaan vleeszucht kreeg.

Een bistro zonder steak béarnaise is als een snackbar zonder friet. Gelukkig heeft Bar Bistro Belleami in Oud-West dit stuk vlees op het menu (20,50 euro inclusief friet en gegrilde groenten). Nog fijner is het dat de steak excellent is: iets krokant aan de bovenkant, lichtrood vanbinnen, goed sappig en met vet op de juiste plekken. Even dippen in de verleidelijke, licht gekruide saus en je waant je à Paris. Zó lekker kan vlees dus zijn. Ik was het bijna vergeten door al dat oprukkende veganisme om me heen. Ik overweeg om morgen terug te fietsen, zodat ik me kan ‘vergrijpen’ aan de gebraden procureur met cantharellenjus en een aardappel-zuurkoolgratin. Lekker ‘herfstig’, precies wat je wilt met dit takkeweer.

Huiskamer
Behalve het eten zijn er nog twee andere redenen om terug te keren: de lekker losse bediening met verstand van zaken én de tijdloos fijne setting. Geen copy-paste van de hipste ‘Instagram-correcte’ interieurs elders, maar een huiskamer-achtig omgeving met kaarsen, muurprenten en tapijtjes die aanvoelt als je favoriete winterjas: warm en vertrouwd.

Oude bekende
Dat de opvolger van Café Kostverloren op de hoek van de Bellamystraat en de Tweede Kostverlorenkade een ‘leukerdje’ zou zijn, had ik wel verwacht toen we hier binnenkwamen. De bistro, die drie maanden geleden openging, is een joint-venture van Bar Benjamin en Defour, twee zaken die voorheen elders in Oud-West zaten. En laat Defour nou net een ‘oude bekende’ van me zijn. Twee jaar geleden ging ik er langs en noemde ik het een ‘knappe zaak’. Net als vroeger bij Defour heeft ook Belleami een Frans-Mediterrane kaart en komt alles – van de mayo tot de taarten – uit eigen keuken.

Table d’Hôte
Als bonus heeft de bistro een tjokvolle agenda. Zo is er op 15 november een Beaujolais Diner en kun je iedere dinsdagavond voor twintig euro aanschuiven voor een tweegangendiner met een glas wijn (Table d’Hôte). Vrijdag tot 19.00 uur kosten oesters maar één euro per stuk. Maandag is er standaard een pubquiz. Daarnaast kun je er ‘gewoon’ koffiedrinken, lunchen, dineren of borrelen met kaas van Fromagerie Kef of charcuterie van Boer Jaap uit Friesland. Wat wil je nog meer? Precies: niets! Een adres om te koesteren.
https://www.facebook.com/barbistrobelleami/