Köfte en véél Chardonnay bij Bistro Bos

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Als je bij Bistro Bos aan de Bos en Lommerweg binnenloopt, voel je je al snel stamgast. Maar kiezen uit het lijvige menu is ‘zeker geen kattenpis’. Een tip: bestel de köfte!

“Schat, doe mij nog maar zo’n Chardonnay.” Wat zit er een gezellig gezelschap naast ons bij Bistro Bos. Veel gelach, veel gebabbel. Krijg bijna zin om mezelf aan hen op te dringen. Helemaal als ik hun bestelling zie: gefrituurde happen vooraf, gegrilde garnalen met sla en friet als hoofd, chocoladesoesjes met vanille-ijs na. Ze leiden me af van mijn eigen klus, terwijl ik daar toch echt al mijn aandacht voor nodig heb. Het doorpluizen van de oneindig ogende lijst met Egeïsche (Turks/Griekse) en mediterrane gerechten is zeker geen kattenpis.

Stamgasten
Noem het en het staat erop: van een pizza Hawaii tot een pizza pollo, van een Turkse groentestoofpot tot een pasta pesto, van een gegrilde zeebaars tot een Bistrobos Mix – lam- en kipspiesjes, köfte en lamskoteletten. Het menu is net zo bont als het interieur met kroonluchters, plastic fruit en de laatste Story. De Turkse muziek, inclusief ‘gescratch’, deint mee met onvervalste Amsterdams geginnegap van onze blije buren. De eigenares zigzagt van de ene naar de andere tafel en begroet ons hartelijk alsof we stamgasten zijn. Dat voelt ook wel een beetje zo, want ik ben hier al zo’n honderd keer voorbijgelopen: zal ik wel, zal ik niet? De bistro zit er al vijf jaar, baadt in de goede recensies en toch zijn we er vandaag pas voor het eerst. Hoewel het dinsdag is, zit het aardig vol.

Preiswert
Voor zover ik weet, behoren grillgerechten tot de hoogvliegers van de Egeïsche keuken. “De Bistrobos Mix voor twee is behoorlijk preiswert”, zegt mijn tafelgenoot. “34,95 euro en dan krijgen we er dus ook nog salade en friet bij.” Uiteindelijk bestelt hij köfte en ik pirzola, gegrilde lamskoteletten (19,95 euro). Mijn lamsvlees is net iets te lang op de grill gelegd, maar daarentegen zijn de gehaktballen perfect. Goed gril-korstje en subtiel gekruid – niet knettervol knoflook zoals vaak het geval is bij andere zaken in de stad. Frietjes, salade en rijst erbij. Een maaltijd om voor terug te keren!

https://www.bistrobos-amsterdam.nl