Supermarkt met gratis voedsel

De Kaskantine op de vorige plek bij het ING-complex langs de Haarlemmerweg. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

In Nieuw-West opent op 6 mei een gratis supermarkt met overgebleven voedsel de deuren. Met De Voedselkringloop wil een groep jongeren een circulaire economie voor etenswaren creëren. Klanten mogen zelf bepalen of ze iets betalen. 

Het gaat om een project van de Kaskantine en stichting BreadCycle. De Kaskantine -een combinatie van restaurant en urban farm- is recent verhuisd naar de Vlaardingenlaan, waar ook de supermarktcontainer met overgebleven etenswaren staat. De Kaskantine stond eerder bij het ING-complex aan de Haarlemmerweg. 

’’Met De Voedselkringloop combineren we het idee van een distributiecentrum voor overgebleven voedsel met een gratis supermarkt voor iedereen en foodsharing’’, aldus Lukas Nerl, een van de initiatiefnemers. ’’Iedereen is welkom om langs te komen om voedsel mee te nemen, als vrijwiliger te helpen of gewoon uit nieuwsgierigheid.’’

De organisatie haalt onverkocht eten op bij winkels en supermarkten. In de eigen supermarkt wordt het voedsel aangeboden dat niet is gedistribueerd aan groepen en organisaties die dat nodig hebben, want dat doen de initiatiefnemers ook. Amsterdammers kunnen ook zelf overtollige etenswaren langsbrengen, zoals verpakte produkten, fruit en groenten.

De opening is zondag 6 mei om 16 uur. De gratis supermarkt aan de Vlaardingenlaan 600 zal dagelijks open zijn tussen 16.30 en 19.30 uur. https://www.devoedselkringloop.org/

DeWestkrant