Binnenkijken bij het Van Eesterenpaviljoen

(foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Het Van Eesterenpaviljoen viert zijn opening morgen groots. We mochten alvast even binnenkijken. 

Het Tomadorek, het opklapbed en het kratje voor de melkboer. Wie is opgegroeid in de jaren zestig en zeventig zal deze voorwerpen ongetwijfeld herkennen uit zijn ouderlijk huis. Bij het Van Eesterenpaviljoen is behalve aan de architect Cornelis van Eesteren ook aandacht besteed aan de Goed Wonen-beweging. “De tuttige, bourgeois zware meubelen uit de jaren dertig eruit en lichte, modernistische spullen erin,” zoals directeur Anouk de Wit van het Van Eesterenmuseum het omschrijft.

Een klassieker: het Tomado-rek

Van Eesteren ontwierp het Algemeen Uitbreidingsplan, hét plan voor de uitbreiding van Amsterdam. De stad begon in de jaren dertig met de uitvoering ervan in Bos en Lommer en vanaf 1936 in de Westelijke Tuinsteden. Daarna kwamen Jeruzalem in de Watergraafsmeer, Buitenveldert en Amsterdam-Noord aan bod.

In Nieuw-West bedacht Van Eesteren ooit een paviljoen aan de noordkant van de Sloterplas, met een wandelpromenade. Dat kwam er nooit, tot nu toe. De Noordoever heeft er zo een herkenbaar punt bij. Volgens Anouk de Wit past het helemaal bij de herwaardering van Nieuw-West en de Sloterplas.

Interieur paviljoen, met uitzicht op de iepen aan de Noordoever.

Hoe dat Goed Wonen er van binnen uitziet, is te zien in modelwoningen in Nieuw-West tijdens rondwandelingen door de buurt. Het van Eesterenpaviljoen wordt vanaf vrijdag het startpunt van de wandelingen. Aan het repertoire van de wandelingen van het Van Eesterenmuseum zijn een aantal nieuwe toegevoegd.

Het Van Eesterenmuseum heeft ook plannen voor een permanente modernistische beeldententoonstelling tussen de monumentale iepen bij de Noordoever, in samenwerking het Stedelijk Museum.

Het paviljoen bezoeken kost € 2,50, meedoen aan een wandeling € 12,50. Je krijgt dan wel je kaartje voor het museum terug. Hier lees je alles over het museum en het paviljoen.

Je kunt ook koffiedrinken in het Paviljoen uit origineel jaren zestig Mosa servies. Zelfs het espresso-apparaat is uit die tijd.

 

 

DeWestkrant