Bedwants jaagt bewoners Witte de Withstraat weg

Witte de Withstraat. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Stadsdeel West gaat woningcorporaties vragen om voortaan snel maatregelen te nemen als huurders last hebben van bedwantsen. Dat zegde dagelijks bestuurder Thomas Hermans (D66) toe naar aanleiding van problemen met dit ongedierte in een wooncomplex in de Witte de Withstraat.

Een voormalige bewoonster van een complex van Ymere vroeg dinsdagavond tijdens een vergadering van de stadsdeelcommissie aandacht voor de in haar ogen tekortschietende bestrijding van bedwantsen. “Wij hadden wel veertig beestjes in bed.” Zij vertelde dat ook buren veel last hadden van bedwantsen, maar dat de corporatie aanvankelijk niets wilde doen. Ook de GGD bleek zelf geen bedwantsen te bestrijden. 

Verhuisd
Zij was genoodzaakt om op eigen kosten een particulier bestrijdingsbedrijf in te schakelen. “Dat kost 400 euro per keer. Vaak moet het twee of drie keer gebeuren, in ons geval acht keer.” Zij schakelde stichting Woon in, waarna de corporatie wel in actie kwam. De vrouw is met haar gezin vanwege de bedwantsen inmiddels verhuisd, andere buren willen volgens haar ook weg.

Financiële steun
“Wij gaan hier niet over als stadsdeel”, reageerde dagelijks bestuurder Hermans. Maar hij zei het probleem wel te willen agenderen bij woningcorporaties. Ook zegde hij toe uit te zoeken of er mogelijkheden zijn voor financiële steun aan bewoners die kosten maken voor de bestrijding van bedwantsen. Verder wil hij de kwestie onder de aandacht brengen bij de centrale stad. 

Wat is een bedwants?
Een bedwants is een parasitair insect dat tussen 1 mm (jonge exemplaren) en 6 mm (volwassen) groot is, aldus de GGD Amsterdam op de website. Bedwantsen houden zich schuil in kieren en naden bij het bed. In de nacht voeden ze zich met het bloed van mens of (huis)dier, aldus de GGD.

Wat kun je doen tegen bedwantsen? 
De GGD geeft de volgende tips:

“Bedwantsen komen in huis doordat ze bijvoorbeeld in koffers of tassen kruipen en mensen deze verplaatsen van de ene naar de andere verblijfplek. Let erop dat u koffers en tassen in een hotelkamer niet naast of onder het bed legt.”

“Na verblijf in een kamer met bedwantsen of als u het vermoeden heeft dat dit zo is, kunt u het beste de kleding direct uit de koffer wassen op 60 graden. Tassen en koffers kunt u minimaal 48 uur invriezen of uitstomen met een stoomreiniger.”

“Als u denkt gebeten te worden in uw eigen slaapkamer dan kunt bedwantsen opsporen met behulp van een goede zaklamp, een dun voorwerp om ze uit kiertjes te lokken en ook dubbelzijdig plakband rondom de poten van het bed. U kunt een stoomreiniger gebruiken om een beginnende plaag rondom het bed te ontdekken en deels te stoppen. Wanneer u dan toch nog een bedwants vindt is het raadzaam een bestrijding uit te laten voeren door een gediplomeerd bestrijdingsbedrijf.”