Ruim baan voor gratis optreden Concertgebouworkest in het Westerpark

Westerpark: het 'podium' van het Koninklijk Concergebouworkest op 9 september.
Hoogstins2024

Het dagelijks bestuur van stadsdeel West staat positief tegenover het feestelijke openluchtconcert dat het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO) op 9 september wil geven in het Westerpark. Dit staat in het memo d.d. 30 juni van Thomas Hermans, portefeuillehouder Westerpark van stadsdeel West, aan de stadsdeelcommissie. Hij reageert hierin op de concertaanvraag van het stedelijk evenementenbureau van de gemeente Amsterdam.
Sinds 2021 opent het KCO het seizoen op bijzondere locaties in de stad. Vorig jaar musiceerden ze op de Dam en voor dit jaar heeft het gerenommeerde orkest het Westerpark op het oog. Het openingsconcert van het seizoen 2022/2023 vindt plaats op vrijdagavond 9 september 2022.
Onder leiding van dirigent Alain Altinoglu ontmoeten twee solisten uit het hoge noorden elkaar: de Zweedse klarinettist Martin Fröst, artist in residence van het KCO komend seizoen, en de IJslandse pianist Víkingur Ólafsson. Op het programma staat onder andere werk van John Adams, Ravels Pianoconcert in G en Bernsteins West Side Story.
Het concert is vrij toegankelijk. Iedereen is welkom. Volgens het KCO is het niet nodig (en ook niet mogelijk) om vooraf een ticket te bestellen of reserveren. Het is dus voldoende om op 9 september een kleedje mee te nemen of om aan een van de picknicktafels plaats te nemen. Uiteraard kan het concert ook staand worden bijgewoond. Het KCO verwacht niet meer dan 5.000 bezoekers in totaal.
Bij het positieve advies van het dagelijks bestuur is onder meer gelet op de voorschriften om overlast voor omwonenden en gebruikers zo veel mogelijk te beperken (‘locatieprofiel’). De Programmaraad Westerpark en de Vrienden van het Westerpark zien het concert op 9 september ook zitten. De Vrienden van het Westerpark zijn voor omdat het iets anders is dan gebruikelijk én het gratis toegankelijk is. Zij gaan het concert promoten.

DeWestkrant