Alles is liefde bij Stevig Amsterdam

Douwe Bob bij het uitdelen van eten aan daklozen en minima in januari 2022. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Ook deze woensdag kunnen daklozen en minima eten ophalen bij Stevig Amsterdam in Westerpark, de stek van singer-songwriter Douwe Bob. Patricia peilde de stemming.


Sinds 5 januari deelt Stevig Amsterdam, het veelzijdigste restaurant van 2021,
een
warme hap uit aan dak- en thuislozen en mensen met een kleine portemonnee. Tussen 14.00 en 17.00 uur kan het eten bij de deur van het pand op het Van Limburg Stirumplein worden opgehaald.

Restauranteten
Als ik er vandaag rond 15.00 uur kom, wachten er ongeveer tien mensen op hun eten. Tijdens het wachten krijgen ze thee of warme chocolademelk met speculaasjes. Stuk voor stuk ontvangen ze een tasje met de teksten ‘samen staan we stevig’ en ‘stevige knuffel’. Op het menu vandaag: aardappelgratin, een rundergehaktbal en gegrilde groenten. Daarnaast krijgt iedereen een muts en een chocoladereep mee. “Als ik de doosjes openmaak, voel ik me heel bijzonder”, zegt een vrouw. “Het is echt restauranteten. Mooie ingrediënten, alles met liefde bereid. Zulk eten kan ik met mijn inkomen niet betalen. Ik voel me chic als ik het eet.”

Iets terugdoen
“Geniet ervan, schat”, zegt mede-eigenaar Mouad Ben Chaib. “Je verdient het.”
Mouad is net als mede-eigenaar Douwe Bob opgegroeid in De Pijp. Beiden hadden ze het niet breed. Volgens Mouad, die ooit zelf dakloos is geweest, hebben ze altijd tegen elkaar gezegd: zodra we kunnen, gaan we iets terugdoen voor mensen die weinig hebben. Met deze maaltijdactie komen ze hun afspraak na.

Liefde als drijfveer
Hoewel Douwe het fijn vindt om iets terug te doen voor Amsterdam en de bewoners, is er nog iets wat hem drijft. “Ik doe dit uit liefde. Er is niets belangrijker dan dat. We hebben het allemaal nodig, vooral nu de maatschappij zo verdeeld is.”

Basisbehoefte: contact
Buurtbewoners slaan hem en Mouad op de schouders.” Goed initiatief. Precies wat de buurt nodig heeft.” Mouad vliegt alle kanten op – grote lach op zijn gezicht. “Als Stevig hebben we ook een sociale functie. We voorzien in een basisbehoefte: persoonlijk contact. Het is onduidelijk wanneer we weer open kunnen, maar elke woensdag is er tenminste reuring.” Even later komt een buurtbewoner polshoogte nemen. “Wat is er aan de hand? Is er een feestje?” Anderen leggen uit dat er gratis eten wordt uitgedeeld. Heeft hij misschien ook trek? “Ik moet eerst de restjes uit mijn koelkast opeten. Volgende week misschien.”

Hulp (buurt)ondernemers
“Waren er maar meer mensen zoals Mouad en Douwe”, zegt een vrouw die ooit in de buurt heeft gewoond. “Deze mannen hebben echt hart voor de buurt. Ze willen mensen echt met elkaar verbinden.” Die verbindende kracht blijkt ook uit de (buurt)ondernemers die ze bij elkaar hebben weten te brengen en die bijdragen aan de actie, waaronder Doardi, Slagerij van Hees, Bakkerij Westerpark en Jun Groenten.” “Vandaag delen we zo’n honderd maaltijden uit”, vertelt Douwe. “Ook als we weer open mogen, blijven we maaltijden uitdelen. Blijkbaar is er behoefte aan. Hoewel dat eigenlijk niet zo zou moeten zijn.”