Perzische verrassing bij Bendito Café

Medewerker Sam van Bendito Café. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

Bij Bendito Café in de Jan van Galenstraat kun je aankloppen voor Braziliaanse koffie, açai bowls, kaasbollen én thee van bijzondere komaf.

We zijn dol op tips van lezers. Pas kreeg ik er een van Marreke Prins. Ze raadde me aan om langs te gaan bij de Braziliaan op de hoek van de Willem de Zwijgerlaan en de Jan van Galenstraat. Want: “Alles wordt er vers bereid en ze hebben zalige kaasbollen.” Ik wist direct wat me te doen stond. Die kaashapjes, pão de queijo, gaan er bij mij in als koek. Op naar Bendito Café!

Zinderende samba
Bij binnenkomst waan ik me direct in een van mijn favoriete vakantielanden. Het zinderende ritme van samba op de achtergrond, een portie zangerig Portugees er bovenop. Aan de muur een lijst met sapjes van Zuid-Amerikaans fruit als acerola en maracuja. Daarnaast een overzicht van de vele açai bowls die je er kunt bestellen, waaronder eentje met kokos, cashewnoten, banaan en aardbei. Een glimlach van oor tot oor van de medewerker, die net een broodje aan het beleggen is – eentje met gerookte kipfilet en bacon, als ik me niet vergis.

Brazilië? Iran!
De medewerker blijkt Sam te heten. Ik bestel een koffie bij hem en twee kaasbollen. Trots vertelt hij dat hij die zelf heeft gemaakt. Omdat ik het altijd leuk vind om over Brazilië te bomen, vraag ik uit welke Braziliaanse stad hij komt. Zijn antwoord zag ik even niet aankomen. “Ik kom niet uit Brazilië, maar uit Iran.” Zijn vriend blijkt de eigenaar van Bendito Café te zijn. Ook hij komt uit Iran. Hij vertelt dat zijn vriend de zaak zo’n drie jaar geleden heeft overgenomen. Hij heeft het concept gehandhaafd en serveert de gerechten die zijn voorganger ook serveerde.

Kracht van kruiden
De keuken van Iran heeft een steengoede naam. Waarom staan er geen Perzische gerechten of hapjes op het menu? Sam, lachend: “Onze keuken is heel bewerkelijk. Voor een eenvoudig gerecht, ben je al uren bezig. Weet je trouwens dat we er vooral theedrinken? Ik doe dat ook. In Iran zijn we gek op kruiden. Elk kruid heeft zijn eigen kracht. Dáár, in die kast, vind je thee van mijn eigen theelijn.”

Eigen theelijn
Opeens vind ik die kaasbollen niet meer zo boeiend. Eigen theelijn? Vertél! Zijn lijn, die Yalda Herbs heet, bestaat sinds 2018. Samen met twee andere familieleden wil hij de wereld kennis laten maken met de duizendjaar oude, rijke Perzische theecultuur. Ze verkopen de thee alleen aan bedrijven, zoals aan Health Corner op de Admiraal de Ruijterweg. Zijn schoonzuster uit Australië ontwierp de verpakking. “In haar land heeft ze er een prijs voor gewonnen.”

‘Boost je immuunsysteem’
Natuurlijk neem ik een pak mee (7,95 euro): de Treasure Chest (De Schatkamer), een selectie van zes theeën. Ik scoor onder meer ‘Boost je immuunsysteem’ (linde, zwarte citroen, echinacea), ‘Erotica’ (rode roos, kardemom, bittere sinaasappelbloesem) en ‘Elixer’ (witte thee, groene thee, kaneel). Ik verwacht er veel van. Als jullie binnenkort een superfit, megasterk en vrij bronstig type door West zien paraderen, dan kan het zijn dat ik dat ben.

DeWestkrant