7 plekken in (Nieuw-)West voor gratis iftar-maaltijden

Huis van de Wijk Het Anker.
Hoogstins2024

Het is weer ramadan! Ook dit jaar worden dan weer gratis maaltijden uitgedeeld in (Nieuw-)West. Een greep uit het aanbod.

De islamitische vastenmaand loopt nog tot 1 mei. De ramadan draait om zelfbeheersing, zelfreflectie én het denken aan je medemens. Vorig jaar schreven we al dat sommigen in (Nieuw-)West daar wel op een heel mooie manier aan bijdragen. Ook dit jaar is dat het geval en worden er gratis maaltijden uitgedeeld om na zonsondergang het vasten te breken.

1. Buurtmoeders Moeders Kracht, Burgemeester van Leeuwenlaan 71, (Nieuw-West)
Deze organisatie bestaat uit een groep vrouwen die actief zijn in de Lodewijkbuurt en die ‘willen verbinden’. Tijdens de ramadan maken zij gratis maaltijden voor ‘minderbedeelden’. Op maandag en vrijdag doen ze dat van 18.00 tot 19.00 uur op de Jan Tooropstraat. Dinsdag, donderdag en zaterdag staan er van 18.00 tot 19.00 uur maaltijden klaar op hun adres aan de Burgemeester van Leeuwenlaan.

2. Next Level, Krelis Louwenstraat 2 (Bos en Lommer)
Elke vrijdag van deze maand (15, 22, 29 april) kunnen buurtbewoners vanaf 18.00 uur een gratis maaltijd op halen bij dit vrouwencentrum. Volgens de dames is de maaltijd niet alleen voedzaam, maar ook jammie.

3. De Blauwe Moskee, Henri Dunantstraat 14 (Nieuw-West)
Dankzij De Blauwe Moskee kan iedereen die behoefte heeft aan een gratis iftar-maaltijd aanschuiven bij het nabijgelegen restaurant De Blauwe Vlinder (Henri Dunantstraat 18). Hoe laat? Vóór maghreb-tijd! Daarnaast zamelt de moskee geld in om tijdens de ramadan 150 vluchtelingen van het AZC in Veldhoven een maaltijd te kunnen schenken.

4. Vrouwencentrum De Baarsjes, Columbusplein 1-H (De Baarsjes)
Tijdens de ramadan kan iedereen hier tussen 17.00 en 19.00 uur een gratis maaltijd afhalen. Zo lang de voorraad strekt, uiteraard.

5. Huis van de Wijk Het Anker, Jacques Veltmanstraat 427, Nieuw-West
Dit buurthuis in Slotervaart organiseert opvallend veel iftar-activiteiten. Zo delen de 16+-meiden van het Youth Support-project op 22 april van 19.30 tot 20.30 iftar to go bags uit in Nieuw-West. Op 18 april wordt er in het buurthuis van 18.00 tot 22.00 uur een multiculturele iftar klaar gezet, inclusief vegetarische opties. Afkomst en leeftijden maken niet uit, want: iedereen is welkom. Om te dineren en om bingo te spelen.

6. Openlucht Iftar, Osdorpplein (Nieuw-West)
Drie jaar geleden organiseerde Albert Heijn voor het eerst een iftar op het Osdorpplein. Zo’n 400 mensen schoven er toen aan. Wegens dat succes werd de iftar jaar op jaar herhaald. Dit jaar kan de buurt op 22 april vanaf 19.00 uur gratis met elkaar eten. Wél eerst even registreren.

7. Samen Kracht, Haarlemmerweg 645 B (Bos en Lommer)
Deze ontmoetingsplek voor ‘kwetsbare mensen’ organiseert momenteel geen activiteiten. De medewerkers hebben het namelijk druk met hun ramadanproject, waarbij ze ‘behoeftige bewoners’ de hele maand gratis maaltijden willen geven. Dit jaar mogen mensen ook weer op de locatie eten.

P.S. De lieve en grappige Darifa en Nora van Stichting Samen Sterk Vrouwen West in de Van Limburg Stirumstraat willen dit jaar het liefst meerdere dagen gratis iftar-maaltijden uitdelen aan minderbedeelden en daklozen. Op Facebook kun je volgen wat ze uiteindelijk deze maand gaan doen.