Gratis maaltijden in (Nieuw-)West tijdens de ramadan

La boulangerie traditionnelle Marrakech
Hoogstins2024

Het is weer ramadan! De islamitische vastenmaand is méér dan alleen niet eten en drinken; deze periode draait om zelfbeheersing, zelfreflectie én het denken aan je medemens. Sommige moslims in (Nieuw-)West dragen daar op een wel heel mooie manier hun steentje aan bij.

Darifa Benhadhoum en Nora Aamour wonen in de Staatsliedenbuurt. Zij kwamen elkaar tegen op het schoolplein en bleken dezelfde passie te hebben: mensen helpen. Jaren later doen ze dat nog steeds, inmiddels professioneel als de Stichting Samen Sterk Vrouwen West in de Van Limburg Stirumstraat. In dit interview kun je meer over deze lieve, stoere en grappige dames lezen.
Met hun stichting organiseren Darifa en Nora diverse activiteiten in de Westerparkbuurt. Zo maken ze samen met andere vrijwilligers het hele jaar door één keer per week een maaltijd voor Amsterdammers die het minder breed hebben. Tijdens de ramadan hebben ze daar een schep bovenop gedaan. In de keuken van restaurant Pacific koken ze nu dagelijks een gratis maaltijd voor mensen die het nodig hebben. Op de eerste dag deelden ze tweehonderd maaltijden uit, maar dat zijn er inmiddels ruim driehonderdvijftig geworden. Elke keer als ik rond 18.00 uur langs De Koperen Knoop in de Van Limburg Stirumstraat loop, staat er een lange rij voor bijvoorbeeld een maaltijd met gemarineerde kip, wortelen, erwten en aardappelen.
Het is natuurlijk fantastisch dat dit initiatief er is, maar ik vind het behoorlijk schrijnend dat in een rijk land als Nederland zoveel mensen voedselhulp nodig hebben. Het mooie is dat er zat mogelijkheden zijn om de vrouwen te steunen. Op het raam van De Koperen Knoop hangt bijvoorbeeld een lijst met producten die ze kunnen gebruiken en die je daar kunt afgeven: aardappels, meel, pasta, couscous, brood, dadels, Danoontjes. Ook kun je 7,50 euro voor een maaltijd doneren. De link vind je onder meer op hun Instagram-pagina. Verder staan er verspreid in West collectebussen klaar, zoals bij T’s Teabar in De Baarsjes.

Moskeeën
Gelukkig staat het initiatief van Darifa en Nora niet op zichzelf; ook moskeeën hebben oog voor mensen die het minder goed hebben. Zo deelt moskee Al Ihsane in Nieuw-West al jarenlang tijdens de ramadan dagelijks een gratis maaltijd uit om het vasten te breken. Voorheen konden ‘behoeftigen’ en ‘armen’ in de moskee aanschuiven voor deze iftar-maaltijd, maar in verband met corona is er nu een afhaalservice.

Drive-in
Verderop, in BoLo, distribueert Saïd Bensellam al tijdens de hele lockdown groenten en fruit naar minderbedeelde buurten. De hulpverlener en Amsterdammer van het jaar 2006 doet dit via zijn alternatieve voedselbank. Sinds de ramadan beheert hij een drive-in waar instanties en mensen die het nodig hebben voedsel kunnen ophalen voor iftar-maaltijden. Ook niet-moslims kunnen gewoon bij het afhaalpunt terecht. “Tijdens de ramadan gaat het om hulpbehoevenden helpen. Iedereen die hulp nodig heeft, is meer dan welkom”, zei hij tegen de NOS.

Lilly’s lunchroom
Behalve non-profit organisaties zijn er ook diverse commerciële bedrijven die tijdens de ramadan iets extra’s doen voor hun medemens. Lilly’s Lunchroom in Nieuw-West is daar een voorbeeld van. Bij deze zaak op Tussen Meer kun je terecht voor broodjes pikante kip, burger en zalm. Daarnaast delen medewerkers tijdens de ramadan op vrijdag en zaterdag vanaf 18.00 gratis iftar-maaltijden uit.

Strooptocht in ramadan-stijl
Bij de bijna-buurman van Lilly’s, Boulangerie Marrakech, staat er tijdens de vastenmaand standaard een rij voor de deur. Blijkbaar is het voor veel moslims dé plek om brood, taart en koekjes in te slaan. De overbuurman, Alsham Delights, heeft ook niet te klagen over klandizie; zijn Syrische patisserie is befaamd in heel Amsterdam. Voor een strooptocht in ramadan-stijl kun je ook je lol op bij twee grote supermarkten in Nieuw-West: Tanger en Supermarkt Nieuw-West – mijn favoriet. Geen zin om zelf te koken? Kwestie van ‘effe’ een iftar-maaltijd bestellen. Beykoz Fish & Meat bij Sloterdijk verkoopt bijvoorbeeld een volledige iftar-maaltijd van lamsspies, kipspies en kippenvleugels, inclusief linzensoep, dadels en cheesecake (daarna wel even een donatie doen aan Stichting Samen Sterk Vrouwen West, hè?)

DeWestkrant