Spiegel moet kruispunt Jan van Galenstraat veiliger maken

Bloemen bij de plek van het fatale ongeval van Tessie (31). Nu staat er een spiegel voor afslaand verkeer. (Foto Martine de Vente)
Hoogstins2024

Op het kruispunt Jan van Galenstraat/Willem de Zwijgerlaan is een spiegel geplaatst die afslaand verkeer een beter zicht moet bieden op fietsers. 

Op het kruispunt overleed op 24 september vorig jaar de 31-jarige Tessie Pessers na een aanrijding met een vrachtauto die afsloeg vanaf de Jan van Galenstraat naar de Willem de Zwijgerlaan.

De Werkgroep Blackspots Amsterdam concludeerde vorig jaar dat voor afslaand vrachtverkeer fietsers niet altijd goed zichtbaar zijn in de eigen spiegels. Inmiddels zijn ook andere maatregelen genomen, zoals het plaatsen van waarschuwingsborden. Op twee parkeerplekken zijn bloembakken neergezet om het zicht te verbeteren.

Nog steeds gelijktijdig groen
Na het ongeluk was het ook de bedoeling dat fietsers richting centrum op deze plek standaard eerder groen licht krijgen dan verkeer op de Jan van Galenstraat. Dit om de kans op ongelukken te verminderen. Dit zou op ‘korte termijn’ gebeuren, zo werd in november aangekondigd. Vrijdagmiddag bleek dat de lichten nog steeds gelijktijdig op groen springen.

DeWestkrant