Kruispunt Jan van Galenstraat en Willem de Zwijgerlaan moet snel veiliger

Een foto en bloemen op de plek waar Tessie Pessers in september 2020 verongelukte. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Het kruispunt Jan van Galenstraat/Willem de Zwijgerlaan moet voor fietsers snel veiliger worden. Een bord waarschuwt afslaand verkeer nu voor fietsers die op hetzelfde moment groen licht hebben. Fietsers moeten standaard eerder groen krijgen dan verkeer op de Jan van Galenstraat, zo is het plan. 

Op het kruispunt overleed op 24 september de 31-jarige Tessie Pessers na een aanrijding met een vrachtauto die rijdend richting centrum afsloeg vanaf de Jan van Galenstraat naar de Willem de Zwijgerlaan. De stadsdeelcommissie West heeft aangedrongen op maatregelen om de verkeersveiligheid op het kruispunt te verbeteren.

Niet goed zichtbaar
In een memo meldt dagelijks bestuurder Carolien de Heer (portefeuillehouder verkeer en vervoer) dat de Werkgroep Blackspots Amsterdam concludeert dat voor afslaand vrachtverkeer fietsers niet altijd goed zichtbaar zijn in de spiegels. 

Onwenselijk
Fietsers krijgen verder niet altijd eerder groen licht ten opzichte van gemotoriseerd verkeer. “Dit is onwenselijk omdat automobilisten hierdoor ten onrechte de indruk kunnen krijgen dat fietsers apart van het gemotoriseerd verkeer groen krijgen.” Ook is er geen apart vak voor verkeer dat rechtsaf slaat. 

Eerder groen
Een tijdelijk waarschuwingsbord (foto hieronder) is geplaatst, later komt er een lichtbak met waarschuwing. Op de vluchtheuvel komt een spiegel, op twee parkeerplekken worden bloembakken gezet om het zicht op fietsers te verbeteren. Ook worden ‘op korte termijn’ de verkeerslichten zo ingesteld dat fietsers eerder groen krijgen dan ander verkeer. 

Apart vak
De werkgroep onderzoekt voor de langere termijn de aanleg van een apart vak voor verkeer dat rechtsaf slaat richting Willem de Zwijgerlaan. 

Waarschuwingsbord op de Jan van Galenstraat bedoeld voor afslaand verkeer. (Foto Richard Mooyman)