‘Kunst in plaats van hekken en beton’ 

Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

Betrek beeldend kunstenaars bij een nieuwe tijdelijke oplossing voor het afsluiten van fietspaden in de J. P. Heijestraat. Dat stelt Sarah Berckenkamp (D66) van stadsdeelcommissie West in schriftelijke vragen aan het dagelijks bestuur. De fietspaden zijn afgezet met hekken en betonblokken om voetgangers meer ruimte te geven, sindsdien moeten fietsers over de rijbaan rijden.

Het grimmige uiterlijk van de blokkades heeft tot klachten geleid van bewoners en ondernemers. Na vragen van De Westkrant liet de gemeente al weten te kijken of de fietspaden op een andere manier kunnen worden afgezet. Berckenkamp stelt voor om dit te doen in samenwerking met beeldend kunstenaars die zijn gespecialiseerd in de openbare ruimte.

Ook wil ze weten of de nieuwe verkeerssituatie veilig is, want ook daarover bestaan zorgen. Fietsers rijden nu tussen auto’s die ‘te gast’ zijn. Maar door laden en lossen van busjes en vrachtwagens op de rijbaan moeten fietsers nu soms stoppen of uitwijken voor tegemoetkomend verkeer. 

Berckenkamp laat weten dat ze in verband met corona wel voorstander is van fietsstraten, maar dat het laden en lossen mogelijk moet worden herzien. De gemeente is van plan op meer plekken maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat voetgangers en fietsers 1,5 meter afstand houden. 

Fietsers moeten in de J.P. Heijestraat uitwijken voor een neergezette bestelbus. (Foto Richard Mooyman)