Van Ons Dorpje tot Florya: 4 Iftar-restaurants in West en Nieuw-West

Florya in Bos en Lommer. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Op 22 maart startte de islamitische vastenmaand. Tijdens de ramadan wordt het vasten dagelijks na zonsondergang gebroken met de iftar, een gezamenlijke maaltijd. Ook restaurants in de buurt spelen daarop in. Wij vertellen je hoe ze dat doen.

De Facebook-pagina RestoTipsAmsterdam barst van de ideeën voor etentjes in onze stad. Daartussen zitten opvallend veel tips van islamitische Amsterdammers. Nu de ramadan weer is aangebroken, loopt de vastenmaand als een rode draad door hun posts. Iftar-menu’s van verschillende restaurants vliegen over en weer. Het aanbod in (Nieuw-)West blijkt behoorlijk divers te zijn. Om een idee te geven, heb ik vier voorbeelden geselecteerd.

1. Voordelig smullen: Ons Dorpje, Tussenmeer
Klinkende naam in Osdorp. Tijdens de ramadan kun je er de bekende Marokkaanse soep harira ophalen. Het speciale iftar-menu kun je ophalen of in het restaurant opeten. Van alle menu’s in dit stuk, is dat van Ons Dorpje het voordeligst (12,95 euro per persoon). Het bestaat uit harira, dadels, een gekookt ei, briwat kip (kippasteitje), chebakia (honingkoekje) en een smoothie van de dag.

2. Dineren met poëzie: The Villy, Bos en Lommerplein
Zoals we eerder schreven wil The Villy in de Kolenkitbuurt een ontmoetingsplaats voor de buurt zijn. Een gezamenlijke maaltijd is natuurlijk een uitstekend middel om bewoners samen te brengen. Op vrijdag 7 april staat er een iftar in de agenda (30 euro per persoon). Chef Senay zwaait dan de scepter en bereidt samen met de vrouw van de Kolenkitkoks  een vegetarisch Turks menu. Het vasten wordt gebroken met een walnoot en een dadel, yoghurtsoep vooraf en vervolgens in geroosterde aubergine verpakte balletjes van groene linzen. Voor toe is er asure, een pudding op basis van granen en kikkererwten, op smaak gebracht met gedroogd fruit en afgetopt met walnoten en granaatappelpitjes. Alsof dat nog niet genoeg is, word je ook nog getrakteerd op poëzie.

3. Samen kebab-happen: Antep Kebap, Slotermeerlaan
Onder kenners is de kebab uit de Turkse stad Gaziantep een begrip. Dit vleesgerecht is de specialiteit van Antep Kebap, onderdeel van het Serifoglu-imperium. Het zal je dan ook niet verbazen dat het iftar-menu van deze zaak in Nieuw-West ook draait om gegrild vlees (37,50 per persoon). Als hoofdgerecht krijg je bulgur rijst met twee spiezen (lamsgehakt, lamsvlees, kipfilet, kippenvleugels). Verder krijg je onder meer een linzensoep, salade en appetizers. Om het vasten te breken, staan fruit en noten klaar.

4. Dineren met multiple choice: Florya, Bos en Lommerplantsoen
Dit drijvende restaurant in Bos en Lommer pakt tijdens de ramadan behoorlijk uit. Florya heeft namelijk maar liefst negen verschillende menu’s, variërend van 37,50 tot 45 euro per persoon. Bij het voordeligste menu start je met een linzen-, kip- of yoghurtsoep. Vervolgens krijg je een bordje met hapjes en een herderssalade. Het hoofdgerecht bestaat uit een stoofschotel met tomaat, paprika, aardappel en aubergine. Je eindigt met het dessert van de dag. Bij de duurste menu’s zijn de hoofdgerechten wat luxueuzer. Je krijg dan bijvoorbeeld lamsvlees en groente met bechamelsaus of een gestoofde lamsschouder uit de oven.

DeWestkrant