Meedoen aan de verkiezingen met een buurtpartij? Nu kan het nog

Hoogstins

Wie wil meedoen in de lokale politiek in West, heeft nog één dag om een partij in te schrijven. Doen, zo betoogt Ben Hamburger. Leden van de stadsdeelcommissies hebben straks meer te zeggen. Bovendien is het kiesstelsel voor de stadsdelen veranderd.

Buurtpartijen hebben volgend jaar veel meer kans op een zetel in de stadsdelen dan vier jaar geleden. De eerste stap moet maandag 20 december worden gezet: het aanmelden van een partijnaam.

Vier jaar terug maakte de gemeenteraad een blunder: het kiesstelsel voor de stadsdelen werd veranderd in een districtenstelsel, waardoor kleine partijen veel minder kans hadden. Het aantal zetels voor niet-landelijke partijen kelderde van 15. (2014) naar 2 (2018) in de stadsdelen.

Dit jaar heeft de gemeenteraad de fout hersteld. En dus zijn een of twee zetels in de stadsdeelcommissie West voor lokale partijen haalbaar. Er is meer verbeterd. De volksvertegenwoordigers krijgen meer invloed, en het dagelijks bestuur meer budget. College en oppositie hebben daar redelijk eendrachtig aan samengewerkt.

Kandidaatstelling gaat in twee stappen. Een partijnaam, daarmee is haast geboden: die moet maandag worden ingeleverd. Maar het is niet moeilijk. Een formulier invullen op de site van de gemeente, dat is het. Maar je moet het wel doen, want partijen zonder echte naam, ‘Lijst Vandervoort’, bijvoorbeeld, krijgen in Amsterdam doorgaans veel minder stemmen dan partijen met naam. Het indienen van de partijnaam verplicht nog tot niets.

De echte kandidaatstelling is eind januari. Tegen die tijd kunnen buurtpartijen wel met elkaar overleggen: gaan we samen of gaan we elkaar beconcurreren?

Hoeveel stemmen heb je nodig om in West een zetel te halen? Voor een zekere zetel zouden rond de 4000 stemmen nodig zijn. Maar voor een restzetel kan je met een beetje geluk met minder toe. Een voorbeeld: vier jaar terug haalde buurtpartij Buurtvuist 1000 stemmen in Westerpark en 1500 in Oud West/De Baarsjes. Indertijd was dat tweemaal niets. Maar met de manier van tellen die in maart wordt gebruikt, had je wel samen één zetel kunnen verdienen met deze uitslag.