Suvarnaphum: Thais eten waar je vrolijk van wordt

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Johan Huizingalaan, zaterdag 19.00 uur. Er is geen kip op straat, het is muisstil -op wat autogebrom na. Maar in restaurant Suvarnaphum lééft het. Alle tafels tussen het houtsnijwerk en de Boeddhabeelden zijn bezet of gereserveerd, de koks hakken kruiden op de beat van Thaise pop, een yup-achtig stel deelt een dessert van zoete kleefrijst in bananenblad. Ik zie viskoekjes, gevulde kippenvleugeltjes en meer, veel meer. Gelukkig heb ik gereserveerd. Alleen maar kijken en ruiken, maar niet kunnen aanschuiven? Dat zou niet minder dan een drama zijn geweest.

Behalve de usual supects, zoals kippensoep met kokos, kip met cashewnoten en pad thai, heeft Suvarnaphum ook minder bekende gerechten. Kaeng noak moa, is er zo eentje, fijngehakte kip met specerijenmengsel masala. De massaman curry is er behalve met biefstuk – wat vrij standaard is – ook met lamsvlees. Uit ervaring weet ik dat de eend met chili-olie en Mekong Whisky spannend en mals is.

Dit keer bestellen we een salade die we nooit eerder hebben gegeten: yam kalamplee (10 euro), een pikante salade met spitskool, kip, kokos en garnalen – wij vinden er slechts eentje, een foutje wellicht. De saus geeft die salade vleugels. Een soort pindasaus is het, maar dan verfijnder door de kokos en ook nog eens met pit én een ‘zuurtje’. Dan door met pad thai en een gestoomde dorade met gember (21,50 euro). Door het stomen is dit gerecht lekker licht en komen alle smaken volledig tot hun recht. Een dis die uitblinkt door zijn eenvoud. Pure klasse!

Na het eten weet mijn tafelgenoot zeker dat hij in zijn vorige leven een Aziaat was. Immers: “Ik kan wel elke dag rijst eten.” Nou, ik ben er eentje in dit leven en stiekem vind ik Thais eten vaak lekkerder dan de Indische maaltijden waarmee ik ben opgegroeid – sorry mam. Dat komt door die verleidelijke mix van zoet, zuur, pittig en zout en het gebruik van veel verse basilicum en koriander. In Thaise restaurants, zo ook bij Suvarnaphum, snijden de koks bovendien hun ingrediënten ragfijn of in bloemvorm. Ook moet je niet gek opkijken als je een orchidee bij je gerecht vindt. Noem me een muts, maar ik word daar vrolijk van.
http://www.suvarnaphum.nl/nl/menu

DeWestkrant