De Thaise Triangle van De Baarsjes

Foto: Cook Kai Thai Kitchen
Hoogstins2024
Wie in West Thais wil eten, moet naar De Baarsjes gaan. In die wijk zitten drie Thaise restaurant op hinkelafstand van elkaar.


Cook Kai Thai Kitchen, Jan Evertsenstraat
Voordat Cook Kai Thai Kitchen de deuren opende, zat op deze plek het tweede filiaal van Golden Brown. De Thaise zaak werd gerund door Waldy Brewster, maar inmiddels heeft zijn chef-kokkin Kai Wanchit de zaak overgenomen. Komt haar naam je bekend voor, dat kan dat kloppen. Deze dame heeft al sinds 2001 een zaak in de Tweede Rozendwarsstraat: Cook Kai. Anders dan bij haar zaak in de Jordaan is bij haar tweede restaurant wél volop ruimte om comfortabel te dineren. Bij Cook Kai Thai Kitchen in de Jan Eef staan Thaise klassiekers op het menu: pikante papayasalade met pinda’s (som tam), kippensoep met kokosmelk en groenten (tom kha kai) en viskoekjes (thod man pla). Bekende curry’s als kaeng ped (een rode curry) en massaman (een curry met aardappels, pinda’s en groenten) zijn ook van de partij. De gegrilde biefstukreepjes met sesamzaad zijn vast ook niet te versmaden.

Kevin Bacon Bar, Witte de Withstraat
Bij Kevin Bacon, de bar van Hotel not Hotel, kun je een Tom Kha Kevin bestellen. Deze alcoholische variant op de beroemde Thaise kippensoep, tom kha kai, bestaat uit ginger infused gin, kokosmelk, korianderstroop, limoensap en chilivlokken. Daarbij kun je een rijtje Thaise happen bestellen, waaronder kipsateetjes, wontons met kip (kieuw krob) én viskoekjes – de beste van de stad volgens mijn buurman Frans. Salades, soepen en hoofdgerechten zijn er ook, waaronder noedelschotel pad thai en roerbakgerechten met cashewnoten of oestersaus.

Thai Thai Poppetje, Van Speijkstraat
In minder dan twee jaar is deze ‘not so ordinary bar’uitgegroeid tot de lieveling van Thaifood-minnend Amsterdam. Dat dit zou gebeuren, wist ik meteen toen ik er voor de eerste keer aanschoof en dit stuk schreef. Eigenaren Mario en Kora hebben inmiddels hun eigen wonderschone poppetje, maar nog steeds werken ze keihard en is het eten goddelijk. Hier eet je wat de Thai zelf ook eten, zoals de signature dish khao soi, een bowl met een soep van rode en gele kokoscurry met verse eiernoedels erin en krokante erbovenop. Ook bijzonder is de gefrituurde en gefermenteerde varkensworst naem thod. Onlangs deed de panaeng curry met zachte rundersukade, pinda’s, kaffir limoenblad, paprika en chili me in de hemel belanden. Het dessert van pandan-kokoscake maakte de extase compleet.

DeWestkrant