Hoe je in (Nieuw-)West aan het Indo-drankje ‘tjendol’ kunt komen

Tjendol van Amoi in de Kinkerstraat.
Hoogstins2024

Met deze tropische temperaturen zijn ijskoude drankjes geen overbodige luxe. Volgens Patricia is er niets dat je dorst beter les dan tjendol. Wat is het? En: waar vind je het?

Als de zon zich maar even liet zien, was het bij ons thuis al raak. Mijn Indische ouders en ik riepen dan in koor om tjendol. In Nederlands-Indië hoefden mijn ouders maar één stap uit huis te zetten en ze konden het drankje bij een kraampje bestellen. In Nederland was het natuurlijk andere koek. Bij gebrek aan kant-en-klare tjendol in de buurt, ging mijn moeder zelf aan de slag. In no time hadden we glazen vol met deze goddelijke drank van kokosmelk en Javaanse palmsuiker (gula djawa) met kleine sliertjes erin. Die ‘glibbertjes’ maakte ze van hun kweemeel (katjang idjoe-of mungbonenmeel). Het Indonesische drankje is niet alleen gruwelijk lekker, maar zorgt er ook voor dat je dorst verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Indomama en Pisang Susu
Helaas heb ik mijn moeder nooit gevraagd om het recept. Als kind had ik het idee dat ze de rest van mijn leven tjendol voor mij zou maken. Toen ik er later naar vroeg, zei ze: “Te laat, ik weet het niet meer.” Gelukkig is het recept ook op internet te vinden. Bijvoorbeeld op de site van de supersympathieke en deskundige Indomama. Haar recept van tjendol (ook bekend als ‘cendol’) vind je hier. Op de site van Pauline Chavannes de Senerpont Domis oftewel ‘Pisang Susu’ vind je nog een betrouwbaar recept. Check het hier. Voor de ingrediënten van hun recepten kun je het beste naar een toko gaan. Bijvoorbeeld naar Hong Kong Superstore in de Kinkerstraat. Of naar Toko Makassar in de Sam van Houtenstraat in Nieuw-West.

Tjendol als toetje
In West is Kant-en-klare tjendol niet makkelijk te krijgen. Toko Bersama in de Bilderdijkstraat heeft de drank, maar dan alleen als de kok tijd heeft gehad om het te maken. Check het als je in de buurt bent! Iets verderop, in de Kinkerstraat, staat de drank wél standaard op het menu. En wel bij Amoi, waar ze er jackfruit bijdoen en het serveren als toetje. Mocht je in Nieuw-West zijn dan kun je tjendol drinken bij Aries Noodles op het Wilhelminaplein of bij Toko Bandung aan de Pieter Calandlaan. Geniet ervan!

 

DeWestkrant