Indische high tea? Op naar Toko Makassar!

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Voor een tropisch avontuur dicht bij huis, moet je koers zetten naar Toko Makassar in Nieuw-West. Daar vind je ook nog eens alle ingrediënten voor een theefeest met een twist.

Ik ben zó blij dat ik mijn moeder weer kan bezoeken in haar verzorgingshuis in Nieuw-West. Zoals ik eerder schreef, kon ik maanden niet bij haar op bezoek door de corona-ellende. Inmiddels is bezoek toegestaan, mits bezoekers anderhalve meter afstand houden. Dit weekend werd mijn moeder 91, net als haar huisgenoot én vriendin, tante Leentje. Haar dochter en ik wisten wat ons te doen stond; we moesten een eetfeestje op poten zetten, uiteraard met zo veel mogelijk lekkers uit het land waar zij en hun huisgenoten waren opgegroeid: Nederlands-Indië.

Snackvitrine
Dit keer gingen we voor een Indische high tea. De thee was bijzaak, het draaide om de hapjes. Om besmetting te voorkomen, mochten we helaas niet in de huiskamer tussen de feestvierders zitten. Maar ik kan je vertellen dat we een flinke lading lekkers voor hen hadden afgeleverd. Hartige hapjes als lempers, risolles en Indische kroketten en natuurlijk ook zoetigheden. Aangezien ik ‘chef zoet’ was en ik totaal niet kan koken, ging ik langs bij de toko met de meest indrukwekkende snackvitrine van Amsterdam: Toko Makassar in de Sam van Houtenstraat in Geuzenveld.

Drooggebakken kippenvelletjes
Ik ben er al tig keer geweest, maar vind het nog steeds een feest om er te zijn. Bij Makassar ontdek ik steeds iets nieuws, zoals laatst, kulit ajam goreng, drooggebakken kippenvelletjes – lekker om te snacken. Vrijwel elke snack die ik er zie, herinnert me aan mijn kindertijd. Zo kun je er kue talam kopen, een tweekleurenpudding met kokosmelk, Javaanse suiker en pandan waar ik wel pap van lust. Mijn moeder maakte het vaak. Voordat de pudding de ijskast inging, liet ze die afkoelen. Die geur, té lekker. Als er een parfum van zou bestaan, zou ik dat direct kopen – tegen elke prijs.

Kokospannenkoekjes
Natuurlijk verkoopt Makassar hét icoon van de Indische keuken: spekkoek (van 6 tot 8,50 euro voor een hele koek). De cake is er in diverse varianten, waaronder de Moskovische versie met rum en rozijnen. In de vitrine vind je ook minder bekende cakes, zoals lapis Surabaya en bika ambon. De eerste is een sponsachtige cake met aardbeienjam, de tweede een friszure cassavecake met de textuur van een honingraat. Minstens zo verleidelijk zijn de gestoomde mini-cakes helemaal onder in de vitrine: kue mangkok. Maar de koekjes die ik het allerlekkerst vind, zijn toch wel de dadar gulung: pandanflensjes met kokos en Javaanse suiker (2,60 euro voor twee stuks). Lauwwarm op hun best. Ogen dicht en happen. Geloof me: het is je goedkoopste ticket naar de tropen.

DeWestkrant