Selamat makan bij Benji’s in De Baarsjes

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Soms komen er best goede dingen uit Oost, zoals all-day-breakfastconcept Benji’s. Sinds een week heeft ook West een eigen filiaal, eentje met een onmiskenbare Bali-vibe.

In het pand aan de Baarsjesweg 188 kon je ooit loungen op een meterslange blauwgroene bank en Turkse ‘zandkoffie’ drinken. De lieve familie die de zaak jarenlang runde, haalde alles uit de kast om gasten in de watten te leggen met smakelijke grillspecialiteiten en een royaal ontbijtbuffet in het weekend. Inmiddels hebben de houten karrewielen met lampen aan het plafond plaats gemaakt voor een ‘waterval’ van tropische planten. Bye, bye accenten van brons en zilver. Sinds vorige week overheersen materialen als hout, staal en rotan. Leren bankje in de hoek, kleurrijk tapijtje op de grond, kussens met tropenprints. Nieuwkomer Benji’s Toko heeft Bali als inspiratiebron, dat blijkt uit elke porie van deze blije zaak.

Gado gado rolls
De ‘toko’ is het tweede filiaal van Benji’s uit Oost. Vanuit de Wibautstraat won de zaak de harten van Oosterlingen met hun all-day-breakfastconcept, inclusief bowls en buns. Benji’s in West gaat nog een stapje verder: ook ’s avonds kun je hier terecht. En dat betekent selamat makan met hapjes als pangsit goreng, gado gado rolls en perkedel jagung (maiskoekjes). Tuurlijk kun je er ook aanschuiven voor friet met rendang van vlees of nangka, een tropische vrucht. Een mini-rijsttafel, nasi campur (8 euro), is ook een optie. Net zoals een peking duck burger of een ripper thai beef salad. De rest van de dag hoef je ook zeker niet op een bamboehoutje te bijten. Stort je op een açaï bowl, de raw rainbow noodle salad, dan wel op een van de verleidelijke broodjes met rendang, pittige tonijn of salmon avocado teriyaki.

Familiebedrijf
Hoewel Benji’s Toko in niets lijkt op zijn voorganger is er toch wél een overeenkomst: ook dit is een familiebedrijf. Althans grotendeels. De zaak wordt gerund door een Indische vader, zijn zoon en hun zakenpartner. Familiebedrijven zijn meestal niet van die eendagsvliegen als ‘gewone’ bedrijven. Kwaliteit, duurzaamheid en gedrevenheid staan er vaak hoger in het vaandel. Dat er Indisch bloed door de tent stroomt – ook bij de kokkin – is ook een vette plus: wij – ja wij, ook ik ben er zo een – Indo’s leven om te eten. Het is onze eer te na om middelmatig eten op tafel te zetten, een enkele uitzondering daargelaten. Benieuwd of deze ‘rassentheorie’ klopt? Gewoon Benji’s Toko checken!

Meer over Benji’s op Facebook.

 

DeWestkrant