Moluks-Javaanse smaken bij Rotisserie Amsterdam

Rotisserie Amsterdam: lancering Burger van de Maand mei. Rechts: Nessie.
Hoogstins2024

Volgens de ‘Snackspert’ heeft de Rotisserie in Oud-West de beste burgers van de buurt. Patricia hapte er in de Burger van de Maand, de Nessie Burger, en blèrde: “Dit is vlees zoals vlees bedoeld is.”

Als ik mijn Nessie Burgers ophaal, krijg ik een compliment. “Een heel goede keuze. Wij vinden de Burger van de Maand ook heel lekker.” Afgelopen zondag werd de bun gelanceerd. Er was een dj, de Sau vloeide rijkelijk. Dat er was gekozen voor deze mix van Nederlandse jenever met Molukse kruiden en specerijen was natuurlijk geen toeval. Het drankje paste bij de ster van die dag: de Nessie Burger, een Moluks-Javaanse creatie van Vanessa Otten Wattimena (‘Nessie’) uit De Baarsjes. Misschien herinner je dat ik al eerder over deze culinaire dame heb geschreven. 

Dynamic Burger Development Program
De medewerker van Rotisserie Amsterdam in de De Clercqstraat ging nog even verder. “Je hebt echt wat gemist, het was een mooi feestje.” Hij verzekerde me dat ik naar huis ging met ‘een van de beste Burgers van de Maand’. Om eerlijk te zijn, wist ik helemaal niet dat Rotisserie Amsterdam een Dynamic Burger Development Program heeft en dat ze maandelijks een speciale burger hebben. Die van de vorige maand heb ik dus ook gemist: de Holy Crab met soft shell crab, pickles, het kooltje bok choy en bisque mayonnaise.

Kipjes kluiven
Sowieso voel ik me wat sloom dat ik hier nu pas binnenloop. Ik ben namelijk een van de fanatiekste kipkluivers van de stad. En bij deze zaak draaien de kippen prachtig bruin aan het spit. Sappige dijen, knapperige vleugeltjes, kippenborsten waar je tanden soepel in wegzakken; je kunt me er ’s nachts voor wakker maken.

Tip van de ‘Snackspert’
En dan is het ook nog eens zo dat dé snackexpert van Nederland de zaak had aanbevolen. Ik heb het dan natuurlijk over de ‘snackspert’, Eke Bosman uit West. “In de De Clercqstraat heb je de Rotisserie met de beste burgers van de buurt”, vertelde hij in dit interview met onze verslaggever Merolyn de la Cruz.

Vleeszucht
Anyway, beter laat dan nooit. Vandaag vlieg ik naar huis met twee burgers (12,50 euro per stuk). Ik moet me echt inhouden om niet direct aan te vallen. Eenmaal thuis is alle gêne verdwenen. De laatste tijd heb ik de ontelbare salades gegeten. Af en toe met een minuscuul stukje kip erbij of een stukje witvis. Rundvlees heb ik in tijden niet gehad. Ik merk nu pas hoeveel trek ik erin heb; als een beest verslind ik mijn burger. Net zoals mijn huisgenoot, trouwens. “Dit is vlees zoals vlees bedoeld is”, blèr ik.

Scala aan Indonesische smaken
Twee sappige burgers per broodje, plus een lading toppings. Bijna te dik om in te happen, maar met wat moeite lukt het me toch zonder mijn kaken te breken. Ik ontdek pepertjes, friszure komkommer, flinters tempeh, plakken aubergine, een vleugje kokos. Een breed scala aan Indonesische smaken trekt voorbij. De smaken van mijn moeders excellente cuisine en méér.

Trassi, pepertjes, citroengras
Ai, ai, Nessie wat heb je nu weer uit de kast gehaald? Ze had me verteld dat ze aan de slag was gegaan met de Molukse en Javaanse smaken waar ze mee was opgegroeid, zoals de hete pepertjes van rica rica, sambal met trassi, gebakken aubergine met kokosmelk (terong santen) en pittige frietjes van tempeh. Wat verse gember hier, een beetje citroengras dáár. Mix en match à la Nessie: een aanrader! Slimme actie van Rotisserie Amsterdam om met haar samen te werken. Ik ben benieuwd wat er de volgende maand op het Dynamic Burger Development Program staat.

DeWestkrant