De gouden tips in West van Instagram ‘snackspert’ Eke Bosman (62.000 volgers)

(foto: Eke Bosman)
Hoogstins2024

Eke Bosman is DE snackexpert van Nederland en woont in West. Wat begon als een leuke hobby is ‘per ongeluk’ uitgelopen tot een Instagram-account met 62.000 volgers. Hij voorziet zijn publiek van de lekkerste snackreviews. Van vegan burgers tot unieke Spaanse tapas, hij proeft ze allemaal. 

Door Merolyn de la Cruz

Eke komt oorspronkelijk uit Deventer en woont met zijn gezin in Amsterdam-West.
Hij had nooit gedacht dat hij bekend zou staan als de ‘snackexpert’. De liefhebber begon met een paar kleine recensies en door zijn werk in de media werd dat al snel opgepakt. Eke noemt zichzelf slachtoffer van het succes. “Ik weet nog toen ik 5000 volgers had en dacht: Hier zal het wel bij blijven. Het is echt krankzinnig!” Met zijn account wil hij aantonen dat snacken zo nu en dan gewoon mag.

Zijn nummer één snack is de zeldzame frikandel XXL, net als de klassieke, maar veel groter. Voor Eke is het de perfecte snack. Het is voor hem een cadeautje als hij die frikandel opeens ziet liggen. Ondanks zijn liefde voor eten, is hij geen expert in de keuken. “Ik kook echt verschrikkelijk en kan totaal geen burgers maken, maar ze opvreten doe ik graag.”

Waar is jouw liefde voor snacken ontstaan?
“Nou, ik ben met twee frikandellen in de hand geboren. Mijn ouders zijn ook gek op de snackbar. We gingen niet elke dag, maar het was wel altijd een feestje om naar de snackbar of McDonald’s te gaan. Mijn enthousiasme voor lekker eten is echt van jongs af aan begonnen. Het is misschien een beetje uit de hand gelopen. Ik recenseer namelijk elke week.”

Wat waren de reacties thuis toen je ‘per ongeluk’ influencer werd?
“Ja, haha, dat vonden ze eigenlijk een beetje gek om te beseffen. Ze steunen mij wel enorm. Mijn meest succesvolle recensies zijn aanraders van mijn vriendin. ‘Oh, daar moet je even gaan eten’, zegt ze dan. Ik ga er dan heen en dat blijken dan fantastische plekken te zijn. Zij steunt mij ook enorm, maar er wordt soms ook aan m’n oor getrokken met ‘Let wel op je calorieën, deze week even minder’. Ik ben blij dat ik een thuis heb waar ik niet te veel doorschiet.
Mijn vriendin is eerder een foodie, maar geen snacker. Haar liefde voor eten ligt veel breder. Ze gaat niet graag naar de snackbar, maar we houden allebei wel van lekker eten. Als we op vakantie gaan bestaat onze vakantie uit eettentjes bezoeken.”

Hoe vaak per week snack je eigenlijk?
“Het valt eigenlijk wel mee, want ik ontbijt en lunch ook. In de avond eet je natuurlijk je avondeten. Ik probeer drie à vier recensies per week te doen. Soms snack ik na de lunch of voor het avondeten. Ik probeer sommige dagen niet veel te eten om in balans te blijven. Ik zorg ervoor dat ik in de avond mijn groentes binnen krijg en veel beweeg. Ik ben geen keiharde sporter, maar ik ben wel iemand die graag op pad gaat. Ik heb ook wel het geluk dat ik niet snel aankom.”

Wat maakt een goede snackbar dan een goede snackbar?
“Authenticiteit. Dat je niet naar binnen gaat en denkt van ‘oh, dit is een concept’. Nee, dit is een snackbar waar de gerechten met liefde zijn gemaakt. Bijvoorbeeld de buurtsnackbars die je herkent door het authentieke eten. Het voelt fijn als je ergens binnenloopt en denkt: ik voel me welkom. Je ziet bij sommige plekken mensen die er twee maanden werken en dan vertrekken, maar bij andere trotse medewerkers achter de toonbank.”

In je Instagram bio staat ‘Geen snack is mij te gek’. Wat is de gekste snack die je hebt gegeten?
“Oeh, de gekste die ik ooit heb gegeten is denk ik de kebab soufflé. Die was ooit verkrijgbaar bij Smullers en ik vond het zo’n gekke combinatie dat ik die moest proberen. Ik proefde het en was ZO geniaal. Ik snap niet waarom het niet meer te vinden is op het menu. De kebab soufflé heeft vijf jaar geleden een maandje te koop gestaan… echt zonde. Ik begrijp gewoon niet hoe dat geen blijvertje is geworden. Hopelijk lezen ze dit nu en komt het weer zo snel mogelijk terug.”

Wat is de vieste snack die je tot nu toe hebt geproefd?
“De vieste snack die ik heb gegeten is de pizza kaasfondue van Domino’s. Ik vond dat echt goor… De pizza’s van Domino’s vind ik vaak wel lekker, ze hadden een keer een frikandelpizza en dat vond ik echt geweldig. De pizza kaasfondue was wel echt een misser. New York Pizza had ook een keer een saté pizza en die vond ik ook ontzettend smerig.”

Ga je door de sluiting van de horeca meer bestellen?
“Ja zeker, en met de lockdown zijn chiquere eettenten kleine hapjes gaan maken. Je kan niet meer dineren, dus bezorgen ze miniversies van hun gerechten. Er is nu veel meer werk voor mij. Ik hoop dan ook dat de horeca snel weer open mag. Ik krijg regelmatig berichtjes om langs te komen. Het is alleen zoveel dat ik zelf selecteer waar ik naartoe ga. Ik betaal ook altijd zelf.”

Zijn de snacks beter in Amsterdam of in Deventer?
“Ik denk toch wel de Amsterdamse snacks. De trends uit het buitenland zijn sneller te vinden in Amsterdam. Het komt ook eerst in de hoofdstad en dan pas in Deventer. De stad is echt een voorloper op het gebied van snacktrends. Je hebt hier ook de meeste vegan tenten en in Deventer waren die vier jaar geleden niet te bekennen.

Mensen volgen mij daarom ook. Ik wil natuurlijk de eerste zijn die een nieuwe snack promoot. Ik wil de ontdekker zijn. Wat is het nieuwe hipste broodje of de beste nieuwe eetplek? Ik houd dat allemaal goed in de gaten. Ik moet mezelf blijven ontwikkelen en actueel blijven. Als je pas na drie jaar de beste burger van McDonald’s gaat testen ben je echt niet goed op hoogte.”

En wij willen natuurlijk weten wat de beste snacklocaties zijn in Amsterdam-West?
“Zo, ik kan er genoeg noemen. Slagerij Kaddour vlakbij het Osdorpplein vind ik echt top. Die hebben ge-wel-dige broodjes grillworst. In de De Clercqstraat heb je de Rotisserie met de beste burgers van de buurt. Verder heb je bij het Bos en Lommerplein bakkerij Al Maghrib en die hebben ook heerlijke broodjes. En zeker ook de falafel va Kauffmann is waanzinnig.”