De wonderlijke sushi-‘burgers’ en ‘donuts’ van Oh My Sushi in Bos en Lommer

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

In de keuken van Oh My Sushi in de Magneetstraat is rijst in overvloed. Het is de basis van veel creaties, zoals de razend populaire Sushi Burger én Sushi Donut.

De een brengt uren door op Funda, ik op RestoTips Amsterdam. Het enthousiasme waarmee de leden van deze Facebook-groep over eten schrijven is erg aanstekelijk. Velen van hen komen uit (Nieuw-)West. Vaak brengen ze me op het spoor van nieuwe adressen. De laatste weken lieten ze regelmatig de naam Oh My Sushi vallen. Hun reacties waren zó prikkelend dat ik nieuwsgierig werd naar deze zaak op bedrijventerrein Sloterdijk 1 in Bos en Lommer.

Zwakke getriggerde soul
Ze hadden het over ‘de beste sushi in Amsterdam’ en over ‘heerlijk verse en goed bereide sushi, waar zelfs kinderen dol op zijn’. Iemand betreurde het dat hij ‘de sushi niet vaak genoeg at’, terwijl hij ‘dol’ op deze tent was. Ik moest gniffelen om de post van ene Sunaahu: “The amount of times dat ik deze nieuwe sushitent voorbij heb zien komen… niet normaal. En obviously, als de zwakke getriggerde soul die ik ben, moest ik toegeven aan deze hype.” Nadat ze had besteld, gooide ze een tip online: “De burger! Die was zoooo lekker. Dus als je besteld, neem dan sowieso een burger. Mijn favoriet: de kipsushiburger.”

Ook in Rotterdam
Een wat? Een sushiburger? Met kip? Dáár had ik nog nooit van gehoord. Volgens eigenaar Younes kan dit kloppen. “Oh My Sushi bestaat nu 1,5 jaar. Dankzij het succes in Amsterdam hebben we in het eerste jaar al snel een tweede vestiging in Rotterdam geopend. Een Sushi Burger of een Sushi Donut? Ze waren nergens verkrijgbaar behalve bij ons.”

Gratis drankjes
Ik begrijp dat de burger en de donut tot de bestsellers behoren. Zwakke getriggerde soul die ik ben, besloot ik te bestellen. Een Sushi Burger met kip en eentje met zalm (à 9,50 euro). Plus twee Sushi Donuts, zowel met kip als met spicy tuna (à 5,50 euro). Nadat ik heb besteld, krijg ik een medewerkster aan de lijn. “Wat leuk dat u bij ons heeft besteld. We zien dat het uw eerste keer is. Wij willen u graag een drankje aanbieden. Met hoeveel mensen gaat u eten?”

Handgeschreven bedankje
Precies op de afgesproken tijd staat de bezorger voor de deur. Voordat ik drie trappen ben afgedaald om de bestelling op te halen, is de koerier al halverwege. Ook dat is me nooit eerder overkomen; meestal blijven ze bij de deurpost hangen. Als ik de bestelling openmaak, vind ik een handgeschreven bedankje. Nice! Voordat we een hap hebben gegeten, heeft Oh My Sushi al flink wat punten gescoord.

Eten met handen
De Sushi Burgers blijken giganten zijn. De vulling knalt er aan alle kanten uit. Knappe man/vrouw die zo’n burger kan eten met de bijgeleverde stokjes. Een burger eet je met je handen, en dat is dan ook precies wat we doen. De versie met zalm is opvallend fris door de flinterdunne plakjes komkommer erop. Aan saus (mayo, teriyaki) geen gebrek. Maar voor mij mag het best een tandje minder. Door de blokjes kakelverse, vette zalm is de lauwwarme rijst al sappig genoeg.

100 procent halal
De blokjes kip van de andere burger zijn net snoepjes. In combinatie met de saus en de rijst smaakt het opperbest. En dat terwijl ik het aanvankelijk best een raar idee vond om sushirijst te combineren met vlees in plaats van vis. Mijn vriend – de ultieme rijstpikker – heeft de smaak helemaal te pakken. ‘”Ik denk dat het ook lekker is met varkensvlees. Dat maakt de rijst nog smeuïger.” Hij kan het wel shaken dat Oh My Sushi iets met zijn idee gaat doen: het eten is hier 100 procent halal.

Uit de kluiten gewassen
Dat het beleg tussen plakken kleefrijst in plaats van brood zit, vind hij ‘een slimme zet’. “Voor mijn gevoel zit ik geen broodjes te eten. Het is gewoon uit de kluiten gewassen sushi. Eet je zo’n burger, dan krijg je snel veel sushi binnen. Handig, je hoeft dan niet steeds weer zo’n klein ding te eten.”

Bonbons van sushi
De Sushi Donuts zien eruit als flinke bonbons van sushi. De enige overeenkomst met een échte donut is de ronde vorm. Gulzig als ik ben, hap ik iets te enthousiast in de donut met spicy tuna. Als Indo ben ik echt wel wat pit gewend, maar allemachtig: wat is die gemalen rode peper op de zijkant heet. Ik krijg er zowat de hik van. Uiteindelijk weet de boterzachte tonijn mijn smaakpapillen te kalmeren.

Sashimi
Trouwens, de kwaliteit van de vis is echt om over naar huis te schrijven. Het wekt mijn interesse naar de rest van de kaart. Zo zou ik graag een keer de sashimi of de californian handroll proberen. Benieuwd wat voor extraatje ik krijg als ik voor de tweede keer bestel. Of klinkt dat wel heel erg hebberig?

DeWestkrant