Een blokje om: 8x smullen en shoppen op het Hoofddorpplein

Nana, Hoofddorplein. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Het Hoofddorplein hoort officieel bij Zuid, maar vanuit Oud-West ben je er zo. Je vindt er zat plekken die het waard zijn om naartoe te gaan. Patricia heeft de acht leukste winkels en horecazaken op een rijtje gezet.

Voor de vega(n) rames van Kok Kita ben ik bereid om West te verlaten en naar Zuid te gaan. Ook voor patisserie Linnick steek ik graag de grens over, en dan vooral voor de lekkerste pinda van Amsterdam: de gouden pinda met een vulling van chocolademousse. Volgens mijn vriendin Bianca, die je kunt kennen van dit stuk, is er nog een reden om naar de Amstelveensweg te fietsen. “Vanaf daar ben je in no time bij een van de beste kledingwinkels van de stad: Wen.” Omdat ik haar blind vertrouw, besloot ik vandaag haar advies te volgen en via de Amstelveensweg richting het Hoofddorplein te gaan.

Stad in dwergformaat
Dit plein bestaat uit een serie winkels, restaurants en koffiezaakjes die om een parkje heen zijn gebouwd. Je kunt er van het ene naar het andere terras hoppen, zonder dat je meters hoeft te maken. Het Hoofddorplein is een stad in dwergformaat. Op de oppervlakte van een uit de kluiten gewassen postzegel vind je zo’n beetje alles waar je naar snakt. Deze acht haltes springen eruit.

1. Banketbakkerij Damman, nr. 8
Deze banketbakkerij en chocolaterie heeft klassieke en moderne creaties in de vitrine. Tot de specialiteiten behoren de saucijzenbroodjes en de appelmeisjes, bladerdeeggebakjes met schijfjes appel. Voor mokka- en slagroomtaarten of een clafoutis (Franse kersentaart) draait kok en bakker Henri van Geffen zijn hand niet om. Kaasbroodjes, gevulde koeken en Surinaamse broodjes zijn voor hem en zijn crew eveneens a piece a cake.

2. Bar Maurits, nr. 1
Het eten in dit café is zó bijzonder dat dit adres de fijnproeverswebsite van Gault Millau haalde. Voor bij de borrel is er gazpacho van groene tomaat en bloedworst met groene appel en krokante aardappel. Als dat naar meer smaakt, kun je dineren met lam, koolrabi, lavendel-amarenacrème en oesterblad of tortellini met witte truffel, de Frans kaas saint nectair, walnoot en salie-roomsaus.

3. Drankenspeciaalzaak Ton Overmars , nr. 11

De vinologen en andere drankexperts (bier, gedestilleerd) van deze zaak doen al sinds 1971 hun best ‘om je leven aangenamer te maken met dranken waar zij in geloven’. Van wijnen uit de hele wereld tot aan een kloeke collectie champagnes, likeuren en sterke dranken als cognac, calvados en mezcal; je vindt het allemaal in deze ruim opgezette zaak.

4. Isa & Belle, nr. 7
Voor vrouwen die vrouwelijker dan vrouwelijk door het leven willen zwieren is dit het ideale adres. Jurkjes die de schouders of de rug bloot laten. Een tijgerprintje hier, een bloemenstofje daar. Tassen in elk formaat, sieraden in overvloed. Mocht het wat frisser worden, dan vind je hier vast een bijpassende sjaal, vestje of jasje.

4. Lunchroom Grannies, nr. 19
Een lunchroom zoals een lunchroom ooit bedoeld was: géén ingewikkelde gerechten met ingrediënten die je door Google moet halen, maar maaltijden die bij je grootmoeder op tafel hadden kunnen staan: wentelteefjes, gehaktbrood, een uitsmijter ham-kaas – om maar wat te noemen. Tussen al deze klassiekers zitten Limburgse opties, zoals de bekende stoofschotel zoervleish, die Grannies serveert met friet en salade.

5. Nana Coffee House, nr. 29H
Op het Hoofddorpplein kun je zwemmen in koffie. Van de drie koffiezaken op het plein – Buno Coffee, The Coffeebrand, Nana – spreekt Nana mij het meest aan. Misschien komt het door de naam. Of het zonnige terras. Wellicht heeft de strakke inrichting ermee te maken. Je vindt er the usual suspects als toast met avocado, flatbread met shaksuka en banana bread. Persoonlijk zou ik voor iets anders gaan: het broodje met bietenspread, peer, feta en walnoten. Op die manier kan ik mezelf voorhouden dat ik altijd gezonde keuzes maak.

6. Nuts & Delights, nr. 23
Sinds het Voedingscentrum noten de hemel in heeft geprezen, ben ik niet meer te houden en eet ik elke dag wel een noot of twee (en meer). Volgens mij is dat laatste nu ook weer niet de bedoeling, maar soit. Van de collectie vers gebrande noten die je hier vindt, word ik behoorlijk blij. Kaas erbij, liefst blauwaderkaas. Hup, wat olijven en een stuk paté. Qua borrelvoer zit je hier hartstikke snor.

7. Toko Sinar Mas, nr. 9
Van zoete (spekkoek, kue lapis) en hartige Indonesische snacks (risolles, lemper) tot aan belegde broodjes, rijsttafels en losse gerechten (rendang, ikan pepesan). Hoe groot of klein je trek ook is, bij deze toko vind je iets dat daarbij past. Al dertig jaar een vast adres voor liefhebbers van de Indonesische cuisine.

8. Wen, Hoofddorpweg 10
Deze conceptstore zit niet óp het Hoofddorplein, maar wél op kruipafstand daarvandaan. Zodra ik binnenkom, heb ik zin om mijn creditcard te trekken. Waarom zie je altijd de mooiste spullen als je platzak bent? Shorts van dunne denimstof, een jumpsuit met een batikachtige print, stoere Hindbag-tassen in sprekende kleuren en modellen. Toffe mokken, zachte shirts van 10 days, verleidelijke cosmetica en geinige reisgidsen. Wegwezen hier, voordat ik aan het jatten sla. Volgende maand beter! Ik heb het gevoel dat ik binnenkort de Lotto win.

Foto Patricia Jacob.
Conceptstore Wen. (Foto Patricia Jacob)
WestBegrootnov2024