Blij dineren met de borrelplanken van De Pianist in Westerpark

Café de Pianist. (Foto Patricia Jacob).
Hoogstins2024

Ga je naar Café de Pianist in de Staatsliedenbuurt, dan sla je twee vliegen in één klap: livemuziek (of voetbal) en no-nonsense food. Patricia tipt de borrelplanken: “De feestelijkste én snuggerste manier van shared dining.”

Het is moeilijk om niét te vallen voor Café de Pianist in de Groen van Prinstererstraat 41. Door al het hout – vloer, tafels, stoelen – is het interieur comfortabel warm. De posters en foto’s aan de muren, boeddhabeelden in de vensterbank en kaarsen op tafel versterken de huiskamer-vibes. De fijnste plek vind je achterin, waar een gestreepte sofa, onder een geborduurd schilderij van flamencodansers, verleidt tot eindeloze ouwehoer- en hangsessies.

Livemuziek of EK voetbal
Van oud tot jong, of ze nou yup of alto zijn dan wel hip of antiek, iedereen weet deze stek te vinden, inclusief een enkele toerist. Dit adres is al tien jaar niet meer weg te denken uit de Staatsliedenbuurt in Westerpark. Die aantrekkingskracht heeft ook te maken met de livemuziek die er wekelijks is. We schreven daar al eerder over. Zondag 7 juli treedt bijvoorbeeld The News op, een kwartet dat muzikale inspiratie haalt uit funk, jazz, minimal music en Afrikaanse ritmes. Is er geen optreden, dan kun je op een groot scherm de Tour de France of het EK voetbal volgen.

Pianist Borrelplank
Als je trek krijgt, kun je een peloton happen laten aanrukken: kaasTengels, frikandelletjes, jackfruitballen. Voor iets wat beter vult, heeft dit café het perfecte recept: de borrelplank, een soort maaltijd in een notendop. Er is een plank met Europese kazen, kweepeer en desembrood en eentje met Amsterdamse ingrediënten: oude kaas, ossenworst, leverworst, Amsterdams zuur en mosterd. Maar de overtreffende trap is toch wel de Pianist Borrelplank, een optelsom van gegrilde en gemarineerde groenten, dips, caponata (Siciliaanse groentensalade), buffelmozzarella, charcuterie, crostini en olijven (24 euro).

Shared dining
Toen ik die plank zag, liep het water me in de mond. En moest ik me inhouden om niet wat te jatten. Samen graaien en snaaien is toch wel de leukste manier van dineren. Geen getut, lekker ongedwongen. De feestelijkste én snuggerste vorm van shared dining. Want, zónder ingrediënten die onmogelijk te delen zijn, zoals een kwartel of iets dergelijks. Eventueel kun je de plank nog aanvullen met een portie friet, al dan niet met geraspte kaas erover. Voor toe een affogato (4,20 euro), een espresso met een bolletje-vanilleijs, en klaar is je diner.

Een vrijdagavond bij De Pianist in Westerpark. (Foto Patricia Jacob).