De Nieuwe Liefde zoomt in op eerste Molukse kookboek van Nederland

Foto Jake Dennis
Hoogstins2024

Binnenkort landt er voor het eerst een Moluks kookboek in de Nederlandse boekwinkels. De makers ervan, Mas en Carl (Vrouw met de Baard), komen op zondag 25 mei naar De Nieuwe Liefde in Oud-West om te vertellen over hun culinaire roots en reis naar de Molukken.

Mas van Putten en Carl Lemette-Polhaupessy vinden zichzelf steeds opnieuw uit. Carl is kok, Mas zat in de televisiewereld. Op een dag verkochten ze lekkers op foodmarkets, daarna openden ze een restaurant bij de Haarlemmerstraat: Vrouw met de Baard. Met zicht op een bamboebarretje en platenhoezen aan de muur, kon je je tegoed doen aan een brioche met in Chinees bier gemarineerd buikspek of een gado gado salad wrap. De twee mixten de keukens waarmee ze zijn opgegroeid – de Indische en Molukse – met invloeden uit de hele wereld tot een onweerstaanbaar geheel.

Reis naar Molukken
Het restaurant is inmiddels dicht, maar koken doen ze nog steeds. Ze hebben diverse pop-ups en culinaire workshops georganiseerd en – o ja – een samballijn gelanceerd. Er liggen al twee kookboeken in de winkels en nummer drie komt eraan: Maluku. De pure keuken van de Molukse eilanden, publicatiedatum 20 mei. De Molukse moeder van Carl
zweeg liever over het verleden en kookte weinig. Daarom ging hij met zijn Indische partner Mas naar de Molukken om te zoeken naar de smaken van zijn roots. “De Molukse keuken is rijk, gevarieerd en diep geworteld in traditie”, zegt Mas. “Met onze Indisch-Molukse achtergrond reisden we af naar de bron: de Molukse eilanden. We lieten al onze vooraf opgedane kennis thuis en gingen zonder aannames op pad, met twee vragen: welke gerechten willen jullie doorgeven, en welke wijsheden helpen jullie om zo’n sterke community te bouwen?”

Molukse ceviche
Twee maanden lang aten, praatten en feestten ze. Het verslag van die reis en de recepten die ze verzamelden, tekenden ze op in hun nieuwe kookboek. Ik heb nu al trek in gohu ikan, de Molukse versie van ceviche, waarin vis wordt gegaard in het frisse zuur van limoen, mandarijn en kokosmelk. Paniki, krokant gebakken tahu of kip in een jasje van kokosrasp en kruiden, lijkt me ook wel wat.

Primeur
Met dit boek hebben Carl en Mas een primeur: Maluku is het eerste Molukse kookboek dat in de Nederlandse boekenwinkels ligt. Molukkers lopen doorgaans niet te koop met hun recepten. Recepten worden binnen families of besloten FB-groepen doorgegeven. Het kan best dat er kookboeken in eigen beheer zijn uitgegeven. Alleen hebben die de winkels in ons land niet gehaald.

Molukse liederen
Bij De Nieuwe Liefde, het culturele centrum aan de Da Costakade 102, krijgen Mas en Carl op zondag 25 mei vanaf 16.00 uur ruim baan om te vertellen over hun nieuwste boek en de weg erheen. Ze vertellen over de (her)ontdekking van hun culinaire roots, de betekenis van eten in hun leven en wat ze hebben geleerd van hun ontmoetingen op de Molukken. Dichters Robin Block en Gloria Lappya reflecteren in poëzie en spoken word op de betekenis van culinaire roots en de culinaire erfenis van de Molukken en Indonesië. Jody Kailola zingt traditionele Molukse liederen. Na afloop zijn er Molukse hapjes van De Vrouw met de Baard.