6x afkoelen in West

Spetteren in het Rembrandtpark. Bij Orteliuskade, De Baarsjes. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

Vandaag is het Nationaal Hitteplan weer in werking getreden. Om te zorgen dat jij je hoofd zo koel mogelijk houdt, vertellen we waar je in West de zweetdruppels van je af kunt schudden.

In het water (1)
Aan zwembaden geen gebrek bij ons in de buurt. Wat dacht je van het Brediusbad aan de Spaarndammerdijk of het zwembad van SportPlaza Mercator aan de Jan van Galenstraat? Behalve in deze baden kun je ook in het Sloterparkbad buiten zwemmen. Voor dit zwemcomplex moet je wel richting Nieuw-West. Naar de President Allendelaan om precies te zijn. Als je daar toch bent, kun je ook nog even langs het Sloterstrand gaan. Tot grote verbazing van Amsterdammers was dit strand van 19 juli tot en met 22 juli off limits in verband met werkzaamheden, maar nu is het er weer beach life as usual. Al is het wel zo dat voor het Sloterstrand het hele seizoen een negatief zwemadvies geldt vanwege slechte waterkwaliteit, check zwemwater.nl Terug in West kun je op verschillende plekken gelukkig wel naar hartenlust spetteren. Op deze kaart zie je dat er onder meer peuterbaadjes zijn in het Westerpark en op het Bellamyplein in Oud-West. Zoals je kunt zien, staan er geen grachten op deze kaart. Toch zwemmen veel Amsterdammers er in. Lees hier hoe dat zit.

Op het water (2)
Op een bootje ronddobberen is in Amsterdam een eitje. Heb je geen boot, dan huur je er toch eentje? Bijvoorbeeld bij Mokumboot aan de Nassaukade. Suppen is een (actiever) en minstens zo leuk alternatief. Bij onder meer Canal Sup in de Crynssenstraat (De Baarsjes) kun je een plank met een peddel halen. We schreven al eerder over dit bedrijf.

In het museum (3)
Afkoelen én cultuur opsnuiven. Een museumpje pakken bij tropische temperaturen betekent twee vliegen in één klap. Bij Museum Het Schip in de Oostzaanstraat kun je je onderdompelen in de ins en outs van de Amsterdamse School. Verderop, in het Westerpark, is het ook lekker koel bij Fabrique des Lumières. In dit lichtkunstmuseum kun je de creaties van Klimt en Hundertwasser op je af laten komen.

In het park (4)
Onder de bomen, in de schaduw, zit je er picobello bij. In welk park heb je zin? Het Bilderdijkpark, het Erasmuspark? Kies je voor het Westerpark, kijk dan of er nog plaats is op het schaduwrijke terras van De Parkwachter, een sympathieke plek met véél ijsjes en drankjes. De dartelende honden om je heen zijn de bonus.

In de bieb (5)
Afkoelen én slimmer worden. Ook in een bieb kun je twee vliegen in één klap slaan bij tropische temperaturen. Kies er eentje bij je in de buurt en verlies jezelf in een boek of tijdschrift, terwijl de hitte langzaam maar zeker uit je trekt. Ga je naar de OBA in De Hallen, dan is een bezoek aan het aangrenzende Café Belcampo een aanrader. Het is er minstens zo koel als in de bieb en je kunt er lurken aan ijskoffie.

In de bios (6) 
Als je toch in De Hallen bent, zou je ook een filmpje kunnen pakken in de Filmhallen: uitgebreid aanbod, ruime stoelen, goede airco (voor de zekerheid wel een sweater meenemen, want de temperatuur kan soms flink dalen). Bij bioscopen als Het Ketelhuis en  Lab 111 is het overigens ook lekker fris.

 

UPDATE
In verband met het Loveland Festival gelden er tot en met 17 augustus beperkingen voor het Sloterparkbad. Zo vervalt tot en met 17 augustus het vrijzwemmen en tot en met 16 augustus het banenzwemmen. Kijk hier voor meer info. Op social media zijn bewoners not amused. “Een zwembad is voor verkoeling, niet voor een herriefestival.” Een paar weken terug was er ook al commentaar over de ongelukkige planning van de werkzaamheden aan het Sloterstrand. “Welk helder licht heeft dat bedacht.” Het strand was off limits tijdens een deel van de zomervakantie, en terwijl het bloedheet was.

 

Hangen op, bij en in het water van de Admiralengracht bij het Erasmuspark. Foto: Patricia Jacob.
DeWestkrant