De Kinkerstraat heeft de spannendste broodjeszaak van de stad

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

Bij Paindemie kun je sandwiches met bloedworst en hotdog tosti’s wegspoelen met sake, terwijl je je in een Japans metrostation waant.

De luxe broodjeszaak die Guillaume de Beer tijdens de lockdown uit zijn mouw schudde, is van een pop-up uitgegroeid tot een permanente stek. Dat had nogal wat voeten in de aarde. De verbouwing liep uit en de opening werd telkens uitgesteld. Maar op 23 maart was het dan toch echt zover en opende Paindemie zijn deuren.

Metrostation in Tokio
Het pand in de Kinkerstraat bestaat uit twee verdiepingen. Door de coupés met blauwe bankjes, stalen deuren, automatiek, Japanse reclames heeft het interieur beneden wat weg van een metrostation in Tokio. Achter de counter maken koks burgers, sandwiches en tosti’s, terwijl ze deinen op hallucinerende muziek met een scheut Alphaville. Boven gaat het er minder steriel en knusser aan toe. Warme kleuren overheersen in deze boudoir-achtige ruimte. Er staat een art deco bar en er kunnen vinyl platen worden gedraaid.

Hotdog tosti
Een broodjeszaak extraordinaire dus, qua setting én menu. ‘Gewoon’ brood is er hier niet bij. Guillaume, die een Franse moeder heeft, koos vooral voor pain de mie, Frans witbrood met een zachte korst. Er wordt bijvoorbeeld een tosti van gemaakt met een BBQ hotdog, zuurkool en emmenthaler (8,50 euro) of een sandwich met bloedworst, ijsbergsla, mayo en gekarameliseerde ui.

Le Big Mie
Het brood kom je ook tegen bij Le Big Mie Burger (14,50 euro), een toren van drie pain de mie toasts, twee geitenburgers, geitenkaas, ijsbergsla, augurken en Big Mie Saus.
Mocht je na deze variant op de Big Mac nog trek hebben in iets zoets, hap dan in een wentelteefje met gezouten karamel of verorber een flurry ice cream met karamel, pecannoten en boerenjongens. Kan je maag wel tegen een stootje, spoel een en ander dan weg met sake, natuurwijn of een cocktail.

The Breda Group
Bij Paindemie wordt ook rekening gehouden met vegetariërs. Alle burgers kunnen namelijk vervangen worden door huisgemaakte ‘smashburgers’ van Redefine Meat, een vleesvervanger. Tubes en potjes komen hier de keuken niet in. Alle toppings zijn huisgemaakt, van de ingelegde augurken tot aan de mosterd en ketchup aan toe. Guillaume is dan ook niet de eerste de beste horecaondernemer. Hij is een van de partners van The Breda Group, de motor achter populaire Amsterdamse zaken als Restaurant BREDA, Klein Breda en Maris Piper.

DeWestkrant