Het ‘ultieme Amsterdamse’ fietsenrek is geboren in West

Het ultieme fietsenrek staat in het centrum, maar heeft roots in West. Foto:Patricia Jacob.
Hoogstins2024

Lukt het je weer eens niet om je fiets in een rek te proppen? De gemeente wil dit ongemak aanpakken met het perfecte Amsterdamse fietsenrek.

De gemeente Amsterdam is op zoek gegaan naar het ultieme fietsenrek. Op 6 april maakte ze bekend dat ze een model heeft gevonden dat ‘alles in zich heeft’ en dat je dit fietsenrek kunt uitproberen op het Haarlemmerplein. Dit ‘testrek’ mag dan in het centrum staan, maar zijn wortels liggen toch echt in West.

Test in West
De zoektocht naar het rek der rekken begon namelijk met een test in ons stadsdeel. De gemeente had daar verschillende rekken neergezet. Daarna had ze aan bewoners gevraagd wat ze de sterke en minder sterke punten vonden. Met de antwoorden van de Westerlingen én de kennis van de Fietsersbond is het rek ontworpen dat nu op het Haarlemmerplein staat. Als de gemeente 100 procent tevreden is, gaat ze na de zomer een partij zoeken die de nieuwe rekken gaat produceren.

Maatwerk
Het is niet meteen te zien, maar volgens de gemeente is het nieuwe fietsenrek toch echt bijzonder. Waarom? Het is speciaal voor onze stad en de bewoners ontworpen! Maatwerk, dus. In het nieuwe rek is bijvoorbeeld meer ruimte tussen de fietsen. Handig voor mensen die een fiets hebben met een kratje of een breed stuur. Het rek houdt ook rekening met het feit dat er steeds meer zware e-bikes in de stad rijden. Omdat het rek laag is, hoeven e-bikers hun fiets nauwelijks op te tillen om hem in het rek te krijgen. In het rek passen ook kinderfietsjes en fietsen met dikkere banden tot 7 centimeter. Daarbij komt dat de grond onder het rek beter schoon te vegen is. Bovendien zijn de fietsenrekken duurzaam en circulair.

Nietje
Het nieuwe fietsenrek komt overigens niet in de plaats van het zogenoemde (en razend populaire) fietsnietje. Veel van de voordelen van het nieuwe fietsenrek gelden ook voor het geliefde nietje. Maar in sommige gevallen is het niet de beste oplossing. Op plekken waar het druk is, zorgen de nietjes soms voor een rommelig straatbeeld omdat er meerdere fietsen tegen hetzelfde nietje staan. Zie je fiets er dan maar eens uit te krijgen. Nietjes nemen ook meer ruimte in dan fietsenrekken. Het nieuwe fietsenrek stalt meer fietsen in een kleinere ruimte en het ziet er ook nog eens netter uit. Waar het kan, blijft de gemeente nietjes neerzetten. Maar op drukkere plekken in de stad zet ze vanaf 2023 Amsterdamse fietsenrekken, zoals bij herinrichtingsprojecten en plekken waar oudere rekken moeten worden vervangen.

DeWestkrant