Compartir brengt de Provence naar West

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

De Spaarndammerstraat heeft er weer een kampioen bij: Compartir, een restaurant in een onmiskenbaar Franse setting met een vleugje oh là là.

“Ik had een Frans sfeertje in gedachten. Hopelijk hebben mensen hier het gevoel dat ze even weg zijn uit Amsterdam”, zegt Floor Reitsma, eigenares van het splinternieuwe Compartir in de Spaarndammerstraat 49H. Nou, mademoiselle F: touché. Dichter bij de Provence kun je in Amsterdam niet zijn! Houten tafels mixen met keramiek, brocante, kaarslicht en vaasjes met gipskruid. Blauwwitte vintage-tegels gaan hand in hand met gebleekte schilderijtjes en wanden met Franse semi-pornografische strips. Een decor als een moodboard met ook nog eens een eetkaart om van te kwijlen. “Dit is alleen nog maar de kleine kaart”, zeg Floor. “Vanaf 7 augustus hebben we een volledige kaart. Deze gerechtjes blijven, maar er komen nog wat grotere gerechten bij.”

Shared dining
Het Spaanse ‘compartir staat voor delen – wat je met je gerechten hier dus ook doet. De shared dininggerechten komen uit de hele wereld, maar Franse en Spaanse invloeden overheersen. Aan bijpassende wijn ook geen gebrek; van rood tot mousserend. De eetkaart mag dan nog klein zijn, maar het is nog best lastig kiezen. Franse kaas uit de oven met pecannoot, cranberry, tijm, knoflook klinkt minstens zo aantrekkelijk als gebrande makreel met limoendressing, citrusmayo en radijs. Charcuterie, burrata, artisjok met kruidenvinaigrette, een kaasplank? We willen álles, inclusief iets uit de frituur.

L’Amuse
Zoals de croquetas jamón ibérico. Kleine, maar erg fijne kroketjes (7 euro) met een romige vulling, die prima passen bij de manchego met rozemarijn en ibérico vet op tafel. Knapperige crostini erbij of willen we liever noten-vijgenbrood? “Doe maar én, én”, roep ik. Te weinig sucks. Bovendien hebben we zin in nog veel meer kaas, die van de kaasplank bijvoorbeeld (11 euro). De kaas is nu eens niet van Kef, maar van een ander topadres: l’ Amuse. De Brillat-Savarin die we proeven moet wel ’s werelds romigste witschimmelkaas zijn: iets zoet, maar ook fris en nootachtig. De blauwaderkaas is echt een kaas voor gevorderden: scherp van smaak, een prikkeling na iedere hap. De gebrande makreel die we hebben besteld, is ook al een voltreffer. De textuur van sushi – want: bijna rauw. Puur en mega vol van smaak. Móói!

Borrelplank
Floor is duidelijk niet voor de makkelijke weg gegaan. Alles in deze zaak – het interieur, de wijn- en eetkaart – heeft ze met zorg geselecteerd. Als je bij Compartir bent, is het bijna niet voor te stellen dat hier ooit vegan-pionier Dophert zat. Zeker weten dat nog veel meer mensen Compartir in hun hart zullen sluiten en dat het hier een drukke boel wordt. Superfijn natuurlijk, maar dan is het helemaal ‘jongleren’ geblazen. De voormalige PR-consultant runt namelijk behalve Compartir ook nog Borrelplank Amsterdam, een bedrijf waarbij ze op bestelling planken bezorgt met onder meer Libanese en mediterrane happen. Floor maakt zich er vooralsnog niet druk om: “Ik zie wel hoe het loopt.” Lekker zen, zo hoor ik het graag.

https://www.facebook.com/borrelplankamsterdam/?__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARDQy6tsyWa78uraNfgBPrJchOy1cReio_6rDrS1EdqZzXMddqMQSLCNjvY-pUtbgz1O_MUuLr7sJqua

DeWestkrant