Jongeren Osdorp in de race voor Appeltje van Oranje 

Foto Studio Osdorperban
Hoogstins2024

Het zijn spannende dagen voor jongeren van de Wildemanbuurt in Osdorp. Keihard zijn ze bezig om zoveel mogelijk stemmen binnen te halen voor hun project Studio Osdorperban. Daarmee maken ze kans op een Appeltje van Oranje, een prestigieuze prijs van het Oranjefonds.

Door Merolyn de la Cruz

De prijs wordt dit jaar uitgereikt door koning Willem-Alexander. Het thema is ‘kansengelijkheid voor alle jongeren’. Niet zomaar een prijs, want naast de erkenning is er een bronzen beeldje te winnen -gemaakt door prinses Beatrix- en een bedrag van 25.000 euro.  

Creativiteit
Studio Osdorperban is een samenwerkingsverband van The Beach, Moving Arts Project, Get Stronger by Bilal, 5713 en een groep jongeren uit de Wildemanbuurt. Osdorp en specifiek de Wildemanbuurt kent op sociaal maatschappelijk en economisch vlak zijn uitdagingen. Toch is de buurt volgens de jongeren veel meer dan dat. Met dit project laten zij zien dat hun wijk potentie heeft en barst van de creativiteit. Met nieuwe ontwerpen veranderen en verbeteren zij de wijk. “Dat doen we in co-design met ontwerpers. Ons motto? Ontwerp vanuit jezelf,” vertelt programmamaker Hannah Oul-Hadj. 

Stoelen
Zo veranderden ze schoolstoelen in stoelen waarop jongeren graag zitten en kwam er een app waarmee ze door gebruik van alledaags straatmeubilair in de wijk op straat kunnen sporten. Drie nieuwe smaken voor een gezonde snack (zonnepitten) is de meest recente ontwikkeling van Studio Osdorperban, maar zeker niet het laatste idee dat uit hun koker komt.

Positieve kijk
De jongeren leren bij Studio Osdorperban allerlei ‘skills’, zoals zij dat zelf noemen. Ontwerpen, ondernemerschap en samenwerking; door uitvoering te geven aan een eigen ontwerpstudio. Op sociaal vlak en netwerken biedt het project ook mogelijkheden; ontmoeten van andere jongeren en werken met verschillende ontwerpers en kunstenaars aan echte opdrachten om de wijk te veranderen.

De jongeren krijgen op deze manier een positieve kijk op wie ze zijn en wat ze kunnen. “Het geeft hun naast trots en erkenning, zelfvertrouwen en handelingsperspectief. Doordat ze vaardigheden ontwikkelen die zij in het dagelijks leven kunnen inzetten”.

Wil jij ook dat de ontwerpstudio producten voor de wijk verder ontwikkelt? Stem dan Studio Osdorperban op www.appeltjevanoranje.nl/projecten/studio-osdorperban