Abdelkader Benali maakt (muur)gedicht voor Osdorp

Schrijver Abdelkader Benali vertelt hoe belangrijk taal is voor de toekomst
Abdelkader Benali in 2017 op de Slootermeerschool.
Hoogstins2024

Eind juni is een actie gestart om een muurgedicht in Osdorp te realiseren.
Schrijver Abdelkader Benali uit Nieuw-West heeft daar een gedicht voor geschreven. Om dit project te realiseren, is 1500 euro nodig. Via de website van Steunactie is inmiddels al 700 euro ingezameld. Om het gat op de begroting te dichten, wordt iedereen uitgenodigd om voor 5 euro een woord te adopteren. “Een veelvoud mag natuurlijk ook.”
De actie is een bewonersinitiatief vanuit de themagroep Openbare Ruimte (buurthuis de Aker) in samenwerking met Stadsdeel Nieuw-west. Volgens de bewoners is poëzie op muren niet alleen fraai, maar verhoogt het ook de waarde van het gebouw en nodigt het de passant uit om even stil te staan. Met het gedicht willen ze de geschiedenis van Nieuw-west vertellen, hoe het is ontstaan als Westelijke tuinstad tot de wijk die het nu is geworden.
Ze zijn blij dat Abdelkader meewerkt aan het project; op die manier hopen ze te bewerkstelligen dat ‘bewoners van verschillende culturele achtergronden betrokken raken bij dit project’. Het gedicht bestaat uit drie verzen. Het is de bedoeling dat deze verzen op drie verschillende wijken op de muur worden gezet. De eigenaren van drie panden zijn bereid om mee te werken. Het gaat om het pand op de Wolbrantskerkweg op de hoek met Tussenmeer (Osdorp Midden) en het pand aan de Osdorperweg, flat nabij de kruising met de Osdorperban (Osdorp De Punt). De derde locatie is het pand aan Opmerkzaam, op de kruising met het Hoekenespad (Osdorp Oost).