Circusbende Festival keert terug naar West

Eerste Circusbende Festival in West (2021).
Hoogstins2024

Circusbende is genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst. De organisatie zette vorig jaar voor het eerst een festival op in West. Van 26 tot en met 28 augustus gebeurt dat opnieuw.

In 2018 zette een groepje van vijf vrouwen uit Amsterdam en omstreken het eerste Circusbende Festival op poten. Sindsdien vindt dit eigenzinnige circusfestival jaarlijks plaats op de NDSM-werf in Noord, het stadsdeel waar de organisatie kantoor houdt.  In 2021 besloten de medewerkers het festival vanwege corona op meerdere locaties te laten uitrollen. Op die manier konden ze de bezoekers spreiden. Het festival was toen niet alleen in Noord, maar ook in het Erasmuspark in West. Die locatie is zo goed bevallen dat Circusbende van vrijdag 26 tot zondag 28 augustus weer terugkomt.

Jongleurs uit hele wereld
Beide weekenden kennen een eigen programma met internationale compagnieën,
professioneel jong talent en lokale muzikanten. De voorstellingen zijn
overwegend taalloos, zeker de helft is op donatie en het terrein is gratis
toegankelijk. Het programma staat hier. In West kun je onder anderen rekenen op jongleurs uit de hele wereld, waaronder eentje ‘die zich onderscheidt door zijn sterke mimiek en het imiteren van dieren’. Acrobaten zijn ook present, net als een heus ‘punk circus’ uit Belfast.

Investeren in buurt
Naar eigen zeggen vindt Circusbende het belangrijk om te investeren in de buurt waar het festival plaatsvindt. Ze doen dat onder meer door samen te werken met lokale organisaties. Op dit moment praten ze daarover met Terrasmus, Midwest, verschillende buurthuizen en andere partijen.

Verrijking voor Erasmuspark
De eigenaar van het geliefde Terrasmus, Tim van Heck, staat positief tegenover het festival. Dit zei hij er vorig jaar over: “Eindelijk werd er in het Erasmuspark weer iets georganiseerd voor jong en oud. Circusbende is een verrijking voor ons park. De bezoekers
konden zonder problemen weer ouderwets genieten van kunst en cultuur.”

Amsterdamprijs voor de Kunst
Dat de circusorganisatie wat bijzonders heeft neergezet, zag de jury van de bekende Amsterdamprijs voor de Kunst ook: Circusbende is dit jaar voor deze prijs genomineerd, in de categorie Stimuleringsprijs. De winnaars worden in oktober bekend gemaakt.