Westerpark krijgt een Italiaanse bakkerij om te zoenen

Maritozzo met earl grey tea en gedroogde lavendelbloemen. Baked by Salvo.
Hoogstins2024
Binnenkort kun je in de Tweede Hugo de Grootstraat koffiedrinken met huisgemaakte Italiaanse creaties, zoals de maritozzo, een bol van zoet brood met een vulling van véél slagroom.

Soms zie je op Instagram plaatjes die je de rest van je leven niet vergeet. Onlangs gebeurde me dat nog. Ik stond toen oog in oog met foto’s van Baked by Salvo. Glanzende sinaasappelschijfjes op hoge taarten, laagjes crème tussen sponsachtige rolcakes, gebruinde bollen met dotten slagroom. Hier en daar zag ik snufjes cacao, afgewisseld door aardbeien waar je zó in wilt happen, en ook nog eens begeerlijke cannoli met pistaches. Het leek wel of ik met mijn neus in de keuken van een baklustige Italiaanse nonna was gevallen. Mamma mia, waar was deze oma de rest van mijn leven?

 

Missie
Inmiddels weet ik dat dit bakwonder geen oma is, maar een Italiaan uit Napels. Salvo Lioniello, de bakker in kwestie, woont sinds enkele jaren in Nederland. Vanuit Amsterdam rolt hij nu zijn missie uit. Hij wil heel Holland kennis laten maken met traditionele bakrecepten en vergeten desserts uit Napels en andere delen van Italië.

Maritozzo
Een missie om voor te applaudisseren! Helemaal als je bedenkt met welk culinair hoogstandje hij debuteerde: de maritozzo, een traditioneel Romeins ontbijtbroodje. Dit schatje heeft wat weg van een puddingbroodje, maar vergis je niet. De maritozzo is een zachte bol van briochebrood met sinaasappel en citroenrasp,  gevuld met knetterveel verse slagroom. Salvo varieert bij zijn lekkernij wat af; de ene keer doet hij gekaramelliseerde perziken en honing bij de room, de andere keer earl grey tea en gedroogde lavendelbloemen. Hoe origineel is dat?

Webshop
In korte tijd heeft de Amsterdamse foodie-scene hem dan ook omarmd. Ze kopen zijn creaties online. Of gaan er speciaal voor naar de zaterdagmarkt in de tuin van de Hermitage. Vorige week had hij echter breaking news: hij krijgt binnenkort de sleutels van zijn bedrijfspand. Hoera! Salvo gaat een zaak openen In de Tweede Hugo de Grootstraat, schuin tegenover de voortreffelijke Vietnamese broodjeszaak Vien.

Kitchen Republic
In zijn zaak zal Salvo specialty coffee gaan schenken en zijn Italiaanse lekkernijen serveren. Zijn maritozzo, polentacake met sinaasappel, tiramisucake en migliaccio ricotta (gebakken cheesecake) zal hij hier uit de oven laten rollen. Nu doet hij dat nog bij Kitchen Republic in Houthaven. Sta je nu al woest te trappelen van ongeduld, check dan zijn webshop. Of ga zaterdag naar de markt van de Hermitage om alvast voor te proeven!