Vietnamese broodjeszaak Viên is (eindelijk) open

Mede-eigenares Vi van Vien in actie. Beeld: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

Viên in Westerpark is de eerste Vietnamese Banh Mi Shop van West. In deze broodjeszaak kun je kennismaken met de familierecepten van mede-oprichter Vi. Om te zorgen dat alles smaakt zoals het hoort, houdt haar vader in de keuken een oogje in het zeil.

Op dinsdag 22 februari was het eindelijk zover: de soft opening van Viên in de Tweede Hugo de Grootstraat. Ik keek er reikhalzend naar uit, want ik lust wel pap van banh mi, de specialiteit van deze zaak. Zoals ik eerder schreef, staat banh mi bekend als de Vietnamese baguette. In Vietnam zijn de broodjes overal op straat te koop. Standaard lopen ze over van het beleg. Viên zet de stokbroodjes volop in de spotlights; het is de eerste Vietnamese Banh Mi Shop van ons stadsdeel.

Droom
Vi en haar man Gevanny wilden hun zaak al twee weken eerder openen, maar kort daarvoor kregen ze corona. En dat terwijl de verbouwing van het pand – een voormalige pizzeria – ook al langer duurde dan verwacht. Vandaag zijn ze helemaal klaar om klanten te ontvangen. Dinsdag en woensdag is de soft opening. Vanaf vrijdag de 25ste gaat de zaak officieel open. Met de opening van Viên komt de droom van Vi’s vader uit. “Mijn vader komt uit een dorpje bij Ho Chi Minh Stad. Het was zijn droom om ooit een eigen restaurant te hebben.”

Vader in de keuken
Vi heeft zelf geen horecaervaring, maar haar man heeft dat wél. Hij werkte eerder onder meer bij Pllek in Noord. Bij Viên wordt gekookt met de recepten van Vi’s vader en zijn Vietnamese familie. Om te zorgen dat alles smaakt zoals het hoort, houdt Vi’s vader een oogje in het zeil. “Mijn vader staat in de keuken. Helaas is hij er vandaag niet omdat hij ziek is.”

Vietnamese iced coffee
Je kunt de gerechten ter plekke eten of meenemen. Behalve Vietnamese baguettes zijn er fresh spring rolls en salades met rijstvermicelli en groenten als basis (13 euro). Qua proteïnen kun je bij de broodjes, de rolls én salades onder meer kiezen uit lemongrass tofu, gefrituurde viscake en gegrild varkensvlees. Voor erbij: iced teas,een avocado smoothie of een Vietnamese iced coffee met gecondenseerde (vegan) melk.

Subtiel gekruide gegrilde kip
Ik zet mijn tanden in een banh mi met gegrilde kip (9 euro), een ‘zware jongen’ die rijkelijk belegd is met geraspte wortel, rode peper, komkommer, koriander en subtiel gekruide gegrilde kip. Door de Vietnamese mayonaise erbij glijdt het nog makkelijker weg. Bijna ongemerkt eet ik de hele baguette in een paar minuten op. De ‘rekening’ komt daarna: man, wat was het veel. Ik moet echt even uitbuiken voordat ik weer boe of ba kan zeggen. Mijn Indische moeder zou me er verbaal langs van hebben gegeven: “Dat komt ervan. Waarom ben je ook altijd zo gulzig?” Mijn moeder had een punt.

DeWestkrant