Chantal Schrama (Terrasmus): ‘Het voelt hier als een dorp’

(foto: Aline van de Watering)
Hoogstins2024

Samen met twee vrienden van haar broer bestiert Chantal Schrama (28) het hoogtepunt van het Erasmuspark: Terrasmus. ‘Het luik’ van Terrasmus mocht gelukkig openblijven tijdens de coronacrisis en zal nog wel even het enige uitgiftepunt blijven, totdat er ook weer wc’s beschikbaar komen in het park. Chantal woonde altijd in West, maar is ‘geëmigreerd’ naar Nieuw-West

Mijn buurt
“Toen ik tien jaar geleden naar Amsterdam kwam om commerciële economie te studeren, kwam ik in West te wonen, en ik ben er altijd gebleven. Amsterdam is voor mij West, al ben ik inmiddels wel ‘geëmigreerd’ naar Nieuw-West. Tijdens mijn tweede studie geschiedenis deed ik onderzoek naar de ontwikkelingen binnen de Kolenkitbuurt. Onwijs veel subsidie en kunstenaarsinitiatieven moesten de wijk redden, en inmiddels is het dan ook vooral wit. Dat zie je nu langzaam in Nieuw-West gebeuren, maar vooralsnog is het er rauwer, en dat is wel zo leuk.”

Voel me thuis in West omdat
“Bij Terrasmus werken heeft natuurlijk geholpen om me in West thuis te voelen. Overal kom ik mensen tegen die ik ervan ken, en kinderen vragen me in de supermarkt zelfs om een ijsje. Ook al is het een grote stad, het voelt als een dorp. Iedereen kent elkaar. Na drie jaar in Geuzenveld heb ik diezelfde ervaring. De verkoper van de bloemenkraam op Plein ‘40-’45 weet inmiddels wat ik wil, en de man van de Turkse groenteboer vraagt hoe het met me gaat. De buurvrouw deelde met het Suikerfeest baklava uit. Zo hoort het te zijn.”


Geheim adresje
“Terug naar De Baarsjes. In een zijstraat van de Jan Evertsenstraat zit Intisari Bistro Indonesia. Bij alle goeie gelegenheden ga ik daarnaartoe. Ze maken Indonesische tapas en die zijn superlekker.”


Tosti
“Bij Looiedet kwam ik al voor de heerlijke tosti’s. Bijvoorbeeld een driedubbele met zalm en ei. Het plekje is anders dan anders, omdat er ook een bikershop en een barber in zit. Ook daar is het een buurtfestijn van praatjes. Toen ik mijn laatste scriptie schreef, bleek het een hele goeie plek om te zitten en schrijven. Mijn scriptie is daar letterlijk ontstaan. Alleen op maandag, wanneer ze gesloten zijn, moest ik een andere plek bedenken om te werken.”

Museum
“Bij mij in de straat zit de Van Eesteren Museumwoning. Het museum zelf ligt prachtig aan de Sloterplas. Vanuit het museum geven ze geweldige rondleidingen door de buurt, waardoor je die echt anders gaat bekijken. Onderdeel van de rondleiding is een bezoek aan de Museumwoning, bijna volledig intact-jaren-’50 door bewoners achtergelaten.”

Het badje in het Gerbrandypark. (Foto: Martine de Vente)

Beste plek voor een barbecue
“Zeker met corona was het Gerbrandypark op zonnige dagen ideaal: het is er rustig. Eigenlijk is het gewoon een grasstrook met bomen, een tennisbaan, een voetbalveld, een pierenbadje. Maar het is ook een uitstekende plek om te barbecueën tussen de bomen. Helemaal ideaal is dat ik dan bij mij thuis gewoon naar de wc kan.”

DeWestkrant