Pacific: nu met extra Gemütlichkeit

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Nadat Pacific Parc was verkocht aan de Drie Wijzen uit Oost, ging dit horeca-icoon maandenlang dicht. Sinds 9 mei is zaak back in business in een nieuwe outfit. De grote vraag: betekent ‘nieuw’ ook ‘anders’?

Het ruikt nieuw, maar voelt toch vertrouwd. Ook na de verbouwing heeft Pacific Amsterdam nog steeds een industrieel karakter met een rauw randje, wél is er een flinke schep Gemütlichkeit bovenop gedaan. Op het podium – waar vandaag vanaf 23.00 uur dj’s komen draaien – is alles ingesteld op kletsen, slap ouwehoeren en/of roddelen: comfortabele gekleurde fauteuils, sommigen zowaar met een rugkussen, lage houten tafeltjes om je drank en happen op te planten. Handig: waar moet je anders je Vietnamese loempia’s van de Albert Cuyp kwijt? Of je wafelfriet met kimchi, pulled jackfruit en kaas, je aardappel flatbread met tomatenchutney dan wel je grillworst met mosterd?

Stoere chicks
Sinds 9 mei kun je weer terecht bij de zaak met het zonnigste terras van het hele Westerpark. Zoals De Westkrant eerder schreef, ging daar een heel verhaal aan vooraf. Vandaag lijkt het wel of alle stoere vrouwen van Amsterdam naar de opening zijn gekomen. Ze zitten echt in alle hoeken en gaten. ‘Sweater-sneaker-spijkerbroekchicks’ zijn het, compleet met flesjes lokale bier in hun hand. Mijn stapmaat kijkt z’n ogen uit. “Véél vrouwen.” (Easy tijger, als ze al naar jou kijken, zullen ze je op zeker aanspreken met ‘u’.)

Instock
Wel relaxt dat hier niet enkel picture perfect-popjes rondlopen. Hoewel ik me kan voorstellen dat het nieuwe menu ook bij hen in de smaak zal vallen. Immers: veel groente, redelijk mager én verantwoord. De keuken staat onder leiding van chefs Milas van der Plaats en Robbert-Hein van Oppenraaij, bekend van Vuurtoreneiland en restaurant As. Ze koken met seizoensproducten van ‘leveranciers met een goed verhaal’ en werken samen met Instock om voedselverspilling tegen te gaan. Er staan hoofdgerechten met gepofte aubergine, kabeljauw of lam op de kaart (van 16,50 tot 18,50 euro) . Als bijgerecht kun je moeilijk doen met gerookte aardappel met zure room, bieslook en bottarga (gedroogde viseitjes) of ‘gewoon’ biet met ui en mosterdvinagrette bestellen (6 euro). Persoonlijk zie ik vooral de BBQ-gerechten voor twee personen zitten: 400 gram braadstuk met salsa verde, bijvoorbeeld.

Bimhuis
Het eetcafé van weleer heeft plaatsgemaakt voor een heus restaurant dat – helemaal comme il faut – behangen is met planten en een stuk lichter is dan vroeger. Nog steeds heeft het bargedeelte wel een hoog schemergehalte. Ook is het nog steeds best artistiek door de felgekleurde doeken met Mexicaans-Afrikaanse prints. Door de discobol nieuwe stijl – een ‘spin’ met ‘poten’ van lichten die constant van kleur wisselen – waan je je hier in een club. Punk en rock ’n roll zul je hier echter niet meer vinden. Het nieuwe team van Pacific Amsterdam gaat voor stijlen die het nu helemaal zijn. Zo is er elke vrijdag een Disco Pacifico met klassieke hiphop, house en – jawel – obscure disco. De Nachtbar die er elke donderdag is, moet uitgroeien tot dé plek waar jonge dj’s zichzelf kunnen laten zien en horen. Dat lijkt mij wel wat. Als overbuurvouw heb ik wel een mededeling: jullie voorgangers nodigden wel eens van die tergende jazzcombo’s uit, die vervolgens oneindig lang op het terras stonden te frutten. Bloednerveus werd ik ervan. Voor experimentele jazz hebben we toch gewoon het Bimhuis?
https://www.pacificamsterdam.nl

DeWestkrant