Geluk is een Frans cakeje (‘madeleine’) bij Café Amsterdam

+ tips voor 7 andere zoete succesnummers

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Geluk zit ‘m vaak in kleine dingen, zoals een mooi gesprek bij een kop koffie met wat lekkers. Volgens Patricia scoort de madeleine van Café-restaurant Amsterdam hoog op de ‘geluksladder’. Net als de andere zeven zoetigheden in dit stuk.

Marcel Proust heeft de madeleine ontsterfelijk gemaakt. Als kind bracht de schrijver geregeld vakanties door bij zijn tante Léonie. Hij dronk er bloesemthee en doopte er dan het schelpvormige cakeje uit Commercy in. Als hij later als volwassene die smaak weer proeft, komen zijn jeugdherinneringen bovendrijven. Hij beschrijft ze tot in detail in À la recherche du temps perdu, zijn wereldberoemde roman in zeven delen.

Frans gezegde
Rond Proust en het cakeje uit Noord-Oost Frankrijk is een gezegde gebouwd. Als de Fransen willen weten of je ooit naar aanleiding van iets kleins – een gebaar, geur, voorval – bent overvallen door emoties of herinneringen, vragen ze of je weleens  ‘une madeleine de Proust’ hebt gehad.

Beste madeleine van Amsterdam
Er zijn ontzettend veel dingen die herinneringen bij me oproepen, zoals de geur van jasmijn, tuberose en sinaasappelbloesem. Daarnaast maakt de smaak van een echt goede madeleine iets bij me los. De allerlekkerste madeleine die ik in Amsterdam ooit heb gegeten, is het cakeje bij een van mijn lievelingsplekken in Westerpark: Café-restaurant Amsterdam, een zaak, die zoals ik eerder schreef, drijft op liefde.

Net marsepein
Hier rolt een perfect gestroomlijnd cakeje naar eigen recept uit de oven (à 1,75 euro). Een flinterdun krokant randje, compact deeg dat ietwat nat is. Een fris vleugje citroen, de delicate smaak van amandelen, waardoor het net is alsof je in een stukje marsepein hapt. Deze madeleine klopt werkelijk van alle kanten. Als ik erin hap, geniet ik als een tierelier én denk ik bijvoorbeeld aan mijn vriendin Bianca Samethini, die je kunt kennen van dit stuk. Geregeld praten we bij in ‘Cradam’: kop koffie erbij, madeleine ernaast. Mooie, warme momenten. Voor mij staat de madeleine voor geluk.

Twee andere Cradam-tips
Ook de gemberbolus met ijs van deze zaak scoort hoog op de ‘geluksladder’. Eerder schreef ik al dat wie hier niet van in extase raakt, van steen is. Volgens een van de supervriendelijke medewerkers is de chocoladetruffel uit eigen keuken ook een aanrader. Wéér iets voor mijn to-dolijst. Snel proeven, samen met de man waar ik al bijna 25 jaar van houd. Making memories, je kent het wel.

Nog vier zoete succesnummers
Elders in West heb ik nog minstens vier zoete succesnummers getraceerd. De cannelé van Fort Negen (De Baarsjes) bijvoorbeeld. Plus de appeltaart van Meneer van Loon (De Baarsjes), het bananenbrood van Sam’s Koffie (Oud-West) en de sinaasappeltaart van Olivity (Oud-West).

Plus één tip bij Westerpark
Net buiten Westerpark heb ik nog een zoete hit gevonden: de dadel met rozenlikeur, marsepein en chocolade bij Jordino op de Haarlemmerdijk 25A. Deze ‘trofee’ kun je laten verpakken in een goudkleurig doosje. Toen mijn moeder er nog was, deed ik haar de dadel geregeld cadeau. De lach op haar gezicht: onvergetelijk. Deze dadel heeft alles in zich om harten te veroveren, inclusief dat van jou.

DeWestkrant