De 8 beste toetjes van West

Het Thaise toetje Sticky rice with mango (Foto Shutterstock)
Hoogstins2024

Wil je uit eten gaan in West, dan heb je véél te kiezen. Laat je bij je keuze eens leiden door de dessertkaart. Deze zoetigheden gaan er in ieder geval in als koek.

1. Chocolate Bourbon Pecan Pie, Pendergast
Een beetje carnivoor heeft dit smokehouse in zijn adreslijst staan. Brandon bereidt zalm, seitan en, vooral, vlees, in de stijl van zijn hometown Kansas City en bakt een chocolade-pecantaart die zijn weerga niet kent. De bourbon die hij door smeuïge, crunchy taart druppelt, vind je ook terug in de slagroom bovenop. Alleen al deze topping is een trip naar de Groen van Prinstererstraat waard.

2. Creme Catalana, Parallel
Dit roomdessert met zijn flinterdunne knapperige korstje komt niet in z’n uppie op tafel, maar samen met citrusconfituur en kaneelijs. Als dát geen frisse afsluiting is van je (tapas)diner bij dit Spaanse restaurant aan de Overtoom!

3. Eton Mess, Meneer Van Loon
De Eton Mess is een Engels toetje met een lollige geschiedenis. Oorspronkelijk bestaat het uit aardbeien, meringue en double cream en zou het zijn ontstaan tijdens een picknick van het Eton College. Een labrador zou toen op een picknickmand zijn gaan zitten waardoor hij de pavlova met aardbeien die erin zat vernielde. Hoewel het dessert nu een rommeltje was, werd het gewoon opgegeten. Bij Meneer Van Loon zitten er aardbeien, frambozen en blauwe bessen in de Eton Mess en wordt het double cream-meringuemengsel geserveerd met twee soorten coulis (aardbei en passievrucht). Een mooi alternatief voor als je een keer geen zin hebt in de Appeltaart der Appeltaarten waar deze zaak in de Curaçaostraat beroemd om is.

4. Gemberbolus met ijs, Café Amsterdam
Een van de klassiekers van dit iconische restaurant aan het Watertorenplein. En dat is heel goed te begrijpen. Dit gebakje is gevuld met amandelspijs en flink wat gember. Daarbij krijg je het lekkerste vanille-ijs op aarde én verrukkelijke vakkundig geklopte room. Wie hier niet van in extase raakt, is van steen.

5. Gebakken ananas, Freud
Freud in de Spaarndammerstraat laat je met deze pina colada in dessertvorm zien hoe lekker fruit kan zijn. De chili en de specerijen tillen de zoete smaak van de gebakken ananas naar een nog hoger niveau. En reken maar dat het kokosijs daar nóg een scheut karakter bovenop doet!

6. Pandancotta, Branie
Niets mis met de Italiaanse roompudding panna cotta, hoor. Maar als je er pandan, kokosnootbloesem en jackfruit aan toevoegt, ruikt het lekkerder én past het beter bij de Aziatische gerechtjes van deze stoere zaak in de Ten Katestraat.

7. Sticky rice with mango, Thai Thai Poppetje
Voor hét Thaise toetje, moet je toch echt naar deze culinaire tempein de Van Speijkstraat. Kwaliteit staat hier altijd voorop. Het dessert met kleefrijst wordt alleen gemaakt als de perfecte mango’s te koop zijn: zoet en sappiger dan sappig. Geen mangotoetje? Balen, maar eigenares Kora heeft vast een briljant alternatief voor je!

8. Witte chocolademousse met limoncello en aardbeien, Bella Storia
Dit dessert is bepaald geen lichte jongen, maar allemachtig wat is het goed. Als je je een keer volledig wilt laten gaan, doe het dan goed en scoor het dan bij deze happening trattoria in de Bentinckstraat.

DeWestkrant