West Begroot gaat weer van start! – Column Ester Fabriek, dagelijks bestuurder stadsdeel West

  Een regenboogstoep, een rolstoelschommel en een project waar kinderen plastic opruimen. De lijst van projecten die gerealiseerd zijn via West Begroot is enorm. West Begroot is nu een aantal jaar bezig. Het idee is simpel. Bewoners weten heel goed wat er nodig is in de buurt. Het stadsdeel maakt een deel van de begroting vrij voor deze ideeën van bewoners en ook de bewoners bepalen waar het geld aan wordt uitgegeven. 

  Een extra zetje
  Afgelopen jaren merkten we dat er veel plannen werden ingediend voor meer groen in de buurt. Plannen voor boomtuinen, wormenbanken of vogelhuisjes. Groen is natuurlijk belangrijk en ook de bewoners geven aan dat deze behoefte er is. Alleen maar winst zou je denken. Maar we zien dat ook andere onderwerpen een extra zetje nodig hebben en dat zijn de plannen met een sociaal of cultureel component. Juist in tijden waarin veel mensen aangeven zich eenzaam te voelen en iets in hun buurt willen doen.

  Voor iedereen
  West Begroot is er voor iedereen en dat betekent dat we bewoners willen enthousiasmeren om hun ideeën te delen die zorgen voor verbinding en verrijking van de buurt. We gaan het dit jaar daarom anders organiseren. Het geldbedrag is verhoogd naar 400.000 euro. Dit bedrag verdelen we over twee categorieën: fysiek en activiteiten. Voor beiden is deze editie 200.000 euro beschikbaar.

  Indienen vanaf 10 juli
  Van 10 juli tot 7 augustus kunnen bewoners hun plan indienen via westbegroot.amsterdam.nl. Als het plan voldoet aan de spelregels van West Begroot gaat het door naar de stemronde. In december kunnen alle bewoners van 12 jaar en ouder stemmen op deze plannen. Hiervoor ontvangt iedereen een persoonlijke stemcode. De plannen met de meeste stemmen die binnen het budget passen, worden in het jaar daarop uitgevoerd.

  Loop langs
  Heb je een goed idee, maar nog vragen of hulp nodig? Kom dan langs!  Het stadsdeel gaat de komende weken de straat op met een koffiekar met gratis koffie en thee en we zijn in verschillende buurthuizen te vinden. Kijk op westbegroot.amsterdam.nl voor de locaties, dagen en tijden. 

  Goed idee voor de buurt? Dien je plan in!
  Ik wil een oproep doen aan alle bewoners van West. Heb je een goed idee voor de buurt? Loop je al langer rond met een plan dat de buurt beter, inclusiever of fijner maakt? Doe mee met West Begroot en dien je plan in. Heb je voor nu geen plan, maar wil je wel meedenken? Stem dan straks op de ingediende plannen. Ook daarmee laat jij weten wat jouw buurt nodig heeft. Iedereen kan meedoen met West Begroot! 

  DeWestkrant