Van couveuse tot kogelvrij vest: Collect4Ukraine helpt vanuit Radion

Het team van Collect4Ukraine in Radion.( Foto Arjan van Oorsouw)
Hoogstins2024
Collect4Ukraine zet zich in voor Oekraïne. Ze doen dat vanuit café Radion aan de Louwesweg in Nieuw-West. Verslaggever Arjan nam er een kijkje.

 
Na de Russische inval in Oekraïne besloot een vriendenclub van kunstenaars en onderzoekers in actie te komen en richtten ze Collect4Ukraine op. Met hun werk helpen ze om het leven van Oekraïense vluchtelingen en bewoners ter plekke weer op gang krijgen.

Vrijwilligers
Ze doen dat door middel van donaties in welke vorm dan ook, financieel of met kleding en spullen. Plaats van handeling: Radion aan de Louwesweg. Bij dit café in Nieuw-West kun je iedere woensdag tussen 14.00 en 21.30 uur kleding en andere spullen brengen. Flink wat vrijwilligers zijn er bezig om gedoneerde spullen te sorteren.

Militaire uitrusting
Een van hen is de Oekraïense Yuliia Kazmina. Ze is al een jaar in Nederland om te werken aan haar proefschrift voor haar studie computational social sciences aan de UvA. “Vaak zijn mensen met slechts een koffer halsoverkop vertrokken en hebben ze helemaal niets als ze hier in Nederland aankomen. Wij zorgen ervoor dat ze kleding krijgen. Daarnaast versturen we spullen: militaire uitrusting, spullen die nodig zijn in een ziekenhuis.”

Kogelvrije vesten
Militaire uitrusting? Yuliia: “Wat dat betreft hanteren we specifieke lijsten van wat nodig is, zoals tactical military clothes, slaapmatten, kogelvrije vesten en helmen. Als we geld binnenkrijgen, schaffen we de spullen zelf aan. We bestellen ze en sturen ze erheen. Helaas zijn militaire items erg schaars aan het worden.”

Babykleertjes
Grafisch vormgever Jan Janssens vult aan: “Wij hebben drie bestemmingen: Oekraïne, Polen en Nederland. We krijgen nu vooral kleding binnen. In het begin kregen we veel slaapzakken, babyvoeding, babykleertjes en conservenblikken. In de eerste week organiseerden we ons eigen vervoer erheen.”

Doorgaan
Elke week verandert de lijst van spullen waaraan behoefte is. Voeding is altijd welkom. “Deze week kregen we veel kleding, hoewel we daar niet specifiek om vroegen. Prima dat mensen dat brengen. Vorige week hielpen we nog drie families die vlakbij Amsterdam wonen aan kleding en handdoeken”, zegt Jan. “Zo lang als het nodig is, gaan we hiermee door. We begonnen vanuit mijn kleine appartement, maar na een artikel in Het Parool werden we overspoeld door spullen. Daarna hebben we het beter aangepakt. Bij café Radion hebben we nu een grote ruimte waar mensen spullen kunnen brengen.”

Couveuses nodig
Medeorganisator Ewa Perlinska heeft een aantal speciale verzoeken. Ze beseft dat het voor ‘gewone’ burgers lastig is om aan deze spullen te komen, maar wil het toch proberen. “Een ziekenhuis in Odessa heeft couveuses nodig, speciale operatienaalden en hechtdraad. Tourniquets – drukverband – en andere medische spullen zijn ook welkom, net als bijvoorbeeld morfine. Ik wil bedrijven ook oproepen om geld te doneren, zodat wij zelf de noodzakelijke spullen kunnen kopen.”

Volg Collect4Ukraine op Instagram @collect4ukraine om te zien waar op dit moment behoefte aan is.