Bomen weg voor opknapbeurt Frederik Hendrikbuurt

Bomenkap in de Rombout Hoogerbeetsstraat (archieffoto)
Hoogstins2024

In de Frederik Hendrikbuurt is een begin gemaakt met een ingrijpende opknapbeurt. Voor de herinrichting moeten ook bomen wijken die volgens het stadsdeel in slechte conditie verkeren en de werkzaamheden waarschijnlijk niet overleven. In de Rombout Hogerbeetsstraat en Van Oldenbarneveldtstraat worden bomen gekapt.

Door de bouw van de Singelgrachtgarage bij het Marnixbad komt er op straat ruimte vrij omdat auto’s onder de grond worden geparkeerd, aldus het stadsdeel. Voor zeventien straten in de Frederik Hendrikbuurt wordt een ontwerp gemaakt met meer ruimte voor fietsers, voetgangers, groen en speel- en ontmoetingsplekken. Dit gebeurt volgens het stadsdeel in samenspraak met bewoners.

De ontwerpen voor de eerste straten zijn inmiddels vastgesteld. De Rombout Hogerbeetsstraat en Van Oldenbarneveldtstraat zijn als eerste aan de beurt. In beide straten worden de stoepen breder en komt er meer ruimte voor groen. Ook komen er nieuwe rode klinkers.

Artist impression van de nieuwe inrichting. (Afbeelding stadsdeel West)

De werkzaamheden hebben volgens het stadsdeel geen gevolgen voor het totale aantal parkeerplaatsen in de buurt. Het ontwerp-bestemmingsplan voor de Singelgrachtgarage ligt tot en met 17 mei ter inzage. In de garage moeten achthonderd parkeerplaatsen komen. De gemeente denkt dat de parkeergarage tussen 2021 en 2023 kan worden opgeleverd.