Autovrije leefstraten toch niet doorgezet

Leefstraat Hugo de Grootkade eind september. (Foto Martine de vente)
Hoogstins2024

Bewoners van twaalf straten in West wilden hun straat dit jaar tijdelijk autovrij maken. Maar deze ‘leefstraten’ zijn niet van de grond gekomen: alleen de Hugo de Grootkade is omgevormd tot leefstraat.

Het idee is om de straat tijdelijk (deels) autovrij te maken, zodat er meer ruimte is voor spelen, wandelen en buurtactiviteiten. Het stadsdeel steunt organiserende bewoners, mits zij voldoende draagvlak weten te organiseren.

Een aantal initiatiefnemers is afgehaakt waarbij tijdgebrek als reden werd opgegeven, aldus een woordvoerder van stadsdeel West. Ook waren er bewoners die na de aanmelding niets meer van zich lieten horen. Twee straten vielen af omdat het ging om een straatfeest of burendag.

In 2016 waren er voor het eerst leefstraten: de Filips van Almondestraat en de Hugo de Grootkade. Met twaalf nieuwe aanmeldingen leek de leefstraat een hoge vlucht te nemen, maar slecht één werd er gerealiseerd. Daar bleek ook niet iedereen blij met het initiatief zoals De Westkrant eerder berichtte.

De straten in West die dit jaar toch geen leefstraat werden:

Bos en Lommer

Fanny Blankers-Koenlaan

Hertspieghelweg

Orteliusstraat

Elckerlijcstraat

Westerpark

Wittenkade/Jacob Catskade

Van Hogendorpstraat

Van Boetzelaerstraat

Oud-West

Wenslauerstraat

Roemer Visscherstraat

J.P.Heijestraat/Brederodestraat (straatfeest)

De Baarsjes 

Lumeystraat (burendag)

DeWestkrant